În același articol, Eduard Novak povestește despre cursa de la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) la care a câștigat medalia de aur. Acesta spune că, la cursa de 16 ture, primele șase nici măcar nu le-a simțit, în etapa respectivă doar trebuia să ajungă la viteza de croazieră optimă. După asta au început să-l ardă mușchii și tot mai intens trebuia să respire și mai greu. În ultimele patru ture nu mai avea nimic altceva de făcut, decât să se concentreze la a reuși să dea totul din el și ”să le lase pe pistă”. A consumat toată energia din el. Cineva i-a dat un tricolor românesc în mână și a fost fericit. Habar nu avea că victoria va avea ulterior asemenea ecouri. A sărbătorit că și-a învins adversarul și cronometrul.
Citește și: Prioritățile lui Eduard Novak: baze sportive și tabere din Covasna, Harghita, Mureș. Ce face cu ele
Discuția a mers și către cariera sa de om de afaceri și de președinte al Federației Române de Ciclism, iar Novak a ținut să menționeze pentru index.hu:
”În biroul meu din București este expus și steagul secuilor. Chiar și în capitala României îmi asum de unde am venit și care îmi este limba maternă. În Ciuc e mai simplu să te dai mare. Dar faptul că ești maghiar nu este un lucru care poate fi uitat. Nu există așa ceva.”
Citește și: De ce s-a vaccinat Walter Zenga cu patru doze din două vaccinuri anti-COVID. Cum se simte
Nemulțumit de rezultatele de la Rio
Actualul ministrul al Tineretului și Sportului se arăta, în 2017, nemulțumit de rezultatele obținute de România la Jocurile Olimpice de la Rio.
„Oricum sunt probleme mari în sportul românesc: o singură medalie de aur la Rio este prea puțin. Despre cele patru medalii în total nici nu știu ce să spun. Merge în jos și gimnastica, dar și alții, deși patru sporturi primesc 30 milioane de EUR. Dar nimeni nu a vrut să-și dea demisia din cauza lipsei rezultatelor”, spunea Eduard Novak în 2017.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a obținut tot patru medalii, una de aur și trei de argint, în condițiile în care Eduard Novak, acum ministru al Tineretului și Sportului, a tăiat bugetele mai multor federații, inclusiv la canotaj, acolo de unde au venit cele mai bune rezultate.
Mulțumesc, Ungaria!
Publicația maghiară magyaridok.hu, relata pe larg, la 18 ianuarie 2017, despre participarea lui Eduard Novak în calitate de invitat special la gala premiilor Asociației Jurnaliștilor Sportivi Maghiari de la Budapesta.
CITEȘTE ȘI: Mama lui Eduard Novak, pe Facebook: atac la Iohannis și petiție pentru Ținutul Secuiesc
„Eduard Novak ne-a furat inimile când, înainte de a înmâna trofeul pentru fotbalista anului sportivei Zsanett Jakabfi, ca invitat de onoare al Asociației Jurnaliștilor Sportivi Maghiari pe scena Teatrului Național, a spus : «Mulțumesc, Ungaria!»
L-am întrebat pe ciclistul de la Miercurea Ciuc, campion la concursul paralimpic de la Londra, dacă era ceva palinifcat în prealabil sau a fost o manifestare spontană.
« I-am privit pe ceilalți, am deschis plicul, apoi am citit numele, am crezut că va dura puțin mai mult decât dacă aș fi parcurs deja 800 de mile. Așa a funcționat»”, relatează magyaridok.hu.
Apoi Novak continuă: „Noi, maghiarii din Transilvania, am fost înregistrați ca români și uneori ni s-a asociat și un adjectiv nu chiar măgulitor, iar referendumul ( în 2004, referendumul privind acordarea cetățeniei maghiare - etnicilor maghiari de peste granițe a eșuat n.r.) care ne-a exclus din conceptul de patrie a fost doar cireașa de pe tort. Această amărăciune a durat până în 2010, dar apoi am fost foarte mulțumiți de schimbarea de guvernare. Dintr-o dată, totul s-a schimbat. Întreaga noastră familie, soția mea și cei trei copii ai noștri au dobândit cetățenia maghiară, iar prezența mea la gala Sportivului Anului este momentul culminant al acestui proces pentru mine. Pe vremuri, când spuneam aici, în Ungaria, că vin de la Miercurea Ciuc, aerul îngheța. Dimpotrivă, astăzi devine tot mai cald. ”
În același articol, Eduard Novak spune că, pe o scară de la unu la zece, situația secuilor din România este pe undeva pe la 5-6.
Această cruce trebuie s-o purtăm noi, secuii
Într-un interviu acordt publicației de limbă maghiară liget.ro, în 2018, Eduard Novak vorbea despre crucea pe care trebuie să o ducă sportivii maghiari din Ținutul Secuiesc și despre faptul că atunci când a început să practice ciclismul nu avea opțiunea de a concura pentru o altă țară.
„Mulți v-au atacat pentru cursele sub culorile românești, fluturând steagul românie după victoriile tale, folosindu-ți numele în limba română în fața publicului român. La Gala Sportivilor de la Budapesta, ați spus că sunteți recunoscător pentru a fi susținut de o națiune întreagă. Cum abordați aceste probleme ?
- Noi, secuii, suntem într-o luptă constantă cu situația noastră, nu-i așa? Mai ales noi sportivii care ne-am născut aici și am reprezentat această țară chiar și atunci când nu aveam altă opțiune. Am început să fac sport aici, am reprezentat această țară timp de cincisprezece ani și, când am început să merg cu bicicleta, nici măcar nu aveam opțiunea de a schimba acest lucru. Legea s-a schimbat târziu și nu mai eram tânăr pentru a începe o nouă carieră într-o țară nouă. M-am gândit de multe ori pentru că inima mea este acolo, nu? Dar aceasta este situația noastră și această cruce, noi secuii, trebuie să o purtăm. La fel se întâmplă cu orice mare sportiv care face sport în Ținutul Secuiesc, se simte la fel”, a declarat Novak în interviul acordat publicației de limbă maghiară liget.ro.
Jurnalișii maghiar conchid „Deși a trebuit să asculte imnul românesc în timp ce stătea pe podiumul paralimpic, în interior, în inima sa, a răsunat melodia lui Erkel ( Ferenc Erkel este compozitorul melodiei imnului de stat al Ungariei n.r.)”.
Schimbare de discurs în 2020
În decembrie 2020, Eduard Novak fusese numit minstrul al Tineretului și Sportului, iar discursul său se schimbase. Iată un fragment din interviul acordat în decembrie 2020, aceleiași publicații, index.hu.
Citește și: Novák, despre finanțarea sportului: Trebuie să decidem în ce zone putem câştiga medalii olimpice
„Reporter: În urmă cu trei ani am vorbit la gala din Budapesta dedicată sportivului anului, când aţi înmânat trofeul pentru fotbalista anului şi când v-aţi încheiat discursul cu „Mulţumesc, Ungaria!”. Vă gândeaţi atunci că după trei ani veţi sta de vorbă cu mine în calitate de ministru al sportului?
Eduárd Novák: Vedeţi, totul s-a întâmplat atât de repede încât nici nu puteam realiza, dar aşa a trebuit să se întâmple. Însă nu am ezitat când a trebuit să accept această misiune, pentru că aşa o percep eu. Este vorba despre o şansă uriaşă. Am simţit mereu că voi avea odată o asemenea şansă şi, iată, se pare că acum s-a întâmplat.
Reporter: Aşa este şi constat cu mare bucurie că situaţia maghiarimii din România s-a îmbunătăţit mult chiar şi faţă de acum trei ani. Dvs sunteţi de aceeaşi părere?
Eduárd Novák: Da, la vremea respectivă am considerat că se situația pe poziţia 5-6 dintr-o scală de zece, dar acum aş da un calificativ mult mai bun. Am sentimentul că situaţia noastră se îmbunătăţeşte continuu, ceea ce este foarte bine. Numeroasele investiţii din Transilvania în domeniul sportului constituie un proiect foarte bun pentru tineret iar acest lucru duce la consolidarea apartenenţei naţionale. Un lucru foarte important.
Am într-adevăr sentimentul că misiunea mea poate contribui la acest proces. Singura asociaţie sportivă română, dintre cele peste 70, și care avea un preşedinte maghiar în persoana mea, era cea a cicliştilor – acum va trebui, fireşte, să renunţ la această funcţie din cauza incompatibilităţii –, iar acum eu am devenit primul ministru de naţionalitate maghiară al sportului în România.
Şi, credeţi-mă, cel mai mult mă bucură faptul că numirea mea a fost primită de ambele părţi cu multă simpatie, şi simt şi susţinerea manifestată din partea tuturor. Vreau să iau măsuri concrete care vor putea fi, poate, drastice şi nu vor plăcea tuturor. Însă pentru ca şi sportivii viitorului să poată profita de pe urma unor posibilităti mai bune, trebuie să fac aceşti paşi. Există câteva asociaţii care dau rezultate bune, dar este nevoie de mult mai mult. Sportul românesc trebuie pus pe nişte baze mult mai sigure, mai stabile”.
Reamintim că principalele proiecte ale lui Eduard Novak de când a devenit minstru al Tineretului și Sportului se referă la baze sportive și tabere din județele Harghita, Covasna și Mureș.