Starea de urgență instituită la 16 martie avea să lovească puternic mai multe zone economice.
Acest lucru a fost resimțit din plin de către muncitorii străini care, în comparație cu românii, nu au putut să plece la ei în țară și s-au trezit că trebuie să supraviețuiască în condițiile reducerii drastice a programului de lucru și, implicit, a salariilor.
Au existat, de asemenea, și abuzuri ale angajatorilor, fiind deja cunoscut cazul celor 36 de muncitori din Sri Lanka, aduși de la o fabrică de confecții din Botoșani și abandonați pe Aeroportul Otopeni unde nu exista niciun zbor pentru ei.
Astfel, în perioada 16 martie – 25 mai, 4.028 de străini au rămas fără locuri de muncă, motivul fiind desfiinţarea locului de muncă - concediere individuală și concedierile colective, conform datelor de la Inspecția Teritorială a Muncii.
În aceeași perioadă au fost suspendate contractele de muncă pentru 12.667 de străini care lucrează în România. Motivele invocate au fost:
- carantină;
- forță majoră;
- suspendare în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern;
- în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
- în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare;
- suspendare prin acordul părților.
Conform Ministerului Muncii, cetățeanul străin beneficiază de măsurile de protecție ale statului român, în aceeași măsură ca orice alt salariat.
Topul străinilor care lucrează în România
În ianuarie 2020, în România erau active 49.832 de contracte individuale de muncă ale cetățenilor străini din 163 de țări, conform datelor primite de la Ministerul Muncii la solicitarea Newsweek România.
Newsweek România a întocmit un top 20 al celor mai numeroși muncitori străini de la noi, care cuprinde și evoluția numărului acestora din 2018 până în ianuarie 2020 (tabel).
În afară de muncitorii cuprinși în acest top, există un număr considerabil de lucrători din țări precum Irak (396), Egipt (346), Bangladesh (316), Turkmenistan (178), Venezuela (89).
Conform Ministerului Muncii, anul trecut, principalele ocupații/meserii pentru care s-a înregistrat un număr semnificativ de locuri de muncă vacante au fost: agent de securitate, lucrător comercial, operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet, manipulant mărfuri, muncitor necalificat în industria confecțiilor, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, șofer autocamion/mașină de mare tonaj, confecționer-asamblor articole din textile, ambalator manual.
Citește și Povestea unui nepalez în România. Înainte și după COVID-19
Activitatea agențiilor de recrutare a forței de muncă din străinătate în vederea încadrării pe piața muncii din România a persoanelor din alte state care nu fac parte din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau din Elveția nu este reglementată, în prezent, în mod distinct, societățile comerciale înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu cod CAEN 7810 - „Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă“ având posibilitatea de a desfășura această activitate, conform Ministerului Muncii.
Cazul Botoșani
36 de muncitori din Sri Lanka de la o firmă de confecții din comuna Mihai Eminescu din Botoșani au fost aduși, la 25 mai, cu două autocare și abandonați la intrarea în Aeroportul Internațional Otopeni.
Ei veneau după trei săptămâni de carantină instituționalizată în care au fost supuși unor episoade umilitoare.
Muncitorii au fost concediați și urcați în două autocare, spunându-li-se că vor fi repatriați, deși nu exista niciun zbor organizat către Sri Lanka, țară care anulase orice cursă externă.
În urma acestei situații de criză, la aeroport a venit duminică seară și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, iar muncitorii au primit cazare la un hotel în Otopeni.
Până la urmă, după ce cazul a devenit public, muncitorii din Sri Lanka au fost angajați de către compania De’Longhi România, care produce automate de cafea și electrocasnice, la fabrica din comuna Jucu, județul Cluj.