Povestea unui nepalez în România. Înainte și după COVID-19

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.06.2020 - 20:49
Mumtaz Shekh - Foto: Facebook

Mumtaz Shekh are 27 de ani și a venit să lucreze în 2019, după ce a citit un anunț de angajare pe Facebook. Totul a fost ok până a început pandemia, însă este optimist și așteaptă vremuri mai bune.

SHARE

L-am cunoscut pe Mumtaz Shekh la o sală de fitness din București unde venea să se antreneze, prin decembrie 2019. Obișnuiții sălii l-au adoptat repede pentru că este un tip simpatic și cu bun simț.

La începutul lunii martie am vorbit cu el despre viața lui în România, apoi a venit starea de urgență.

Am reluat discuția și am aflat că, acum, viața celor ca el nu este deloc ușoară. În luna ianuarie, în România, lucrau 2.837 de nepalezi, aceștia fiind pe locul 6 în topul străinilor care muncesc in România.

Newsweek România: Cum ai ajuns în România? Ce ocupație ai aici?

Mumtaz Shekh: Începând din 2016 am început să lucrez în Dubai. În 2019 am avut ocazia să lucrez în România. Am găsit un mic articol pe pagina de Facebook cu privire la un post vacant pentru România, apoi am contactat firma respectivă și am făcut totul pas cu pas.

Lucrez aici la Baler Media Solution ltd. Aceasta este o companie face afișe publicitare și bannere. Este o treabă plăcută. Eu lucrez la departamentul de finisare. Mă ocup de tăiere, redimensionare și de montarea capselor.

Poți compara condițiile de muncă din România și Nepal?

Condițiile de muncă sunt cam la fel. Diferența o face valoarea salariului. Dacă oamenii își fac treaba bine, iar salariul nu este îndeajuns pentru ei și au alte așteptări, merg să lucreze în altă parte.

Ce îți place și ce nu îți place în România?

România este un loc frumos, asemănător cu Nepalul nostru.

Nu sunt de așa mult timp aici și nu am vizitat prea multe locuri, dar am umblat prin București, am fost la Sibiu și îmi place mult. Sper să pot vizita toate locurile frumoase din România și să mă bucur de peisajele acestei țări.

Citește și Cum i-a lovit pandemia pe muncitorii străini din România

Pentru mine toate sunt bune. Ceea ce nu-mi place este impozitul pe venit care este puțin mai mare comparativ cu alte țări europene.

Cum crezi că sunt românii?

Cred că românii sunt buni și respectă străinii. Am întâlnit multe persoane de treabă.

Uneori am întâlnit și  oameni care nu folosesc engleza pentru conversația cu străinii, dar asta nu este o problemă foarte mare. Altfel, oamenii sunt buni.

Ce faci în timpul tău liber?

La fiecare sfârșit de săptămână încerc să ies la plimbare și să explorez orașul. Îmi plac călătoriile, așa că ies să văd ce pot descoperi interesant și nou.

Ți-ai făcut prieteni în România?

Da. Am cațiva prieteni, inclusiv la serviciu. Am o familie mare în Nepal: mama, tata, trei frați și o soră, unchiul nostru, mătușa etc.

Nepalul este o țară foarte frumoasă. Dacă românii sunt în căutarea unor locuri uimitoare, cu o cultură uimitoare, atunci trebuie să știe că Nepalul este unul dintre acele locuri. Oamenilor le va plăcea să viziteze această țară. Și mie îmi place să călătoresc în Nepal și să mă bucur de frumusețea sa uimitoare.

Cum a fost viața în timpul pandemiei în România?

În această perioadă viața este dificilă  pentru toți, nu doar pentru noi. Noi avem o problemă cu alimentele. Am auzit că a fost un ajutor din partea guvernului, dar, din păcate, noi nu reușim să-l obținem. Supraviețuim oricum.

Mergem lunar doar 10 zile la muncă și avem un salariu mic în această perioadă, dar trebuie să înțelegem că firma la care lucrăm este una mică.

Prietenii noștri care lucrează la hotel și-au pierdut locul de muncă acum, vreau să îi ajut, dar nu știu cum să fac.

Guvernul României încearcă să controleze răspândirea virusului și să sperăm că totul va reveni la normal în curând. În Nepal a început deja să crească numărul cazurilor. Oamenii sunt speriați, deoarece guvernul nostru funcționează puțin mai lent.

Cum au schimbatromânii legea pentru muncitorii străini din Germania

La 19, circa 50 de muncitori români, care lucrează în Germania, au protestat pe străzile din Bonn privind condițiile de muncă și au ajuns până la Consulatul României din localitate, unde se afla ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care făcea o vizită de lucru în Germania pentru a discuta cu oficialitățile locale situația muncitorilor români. Efectul a fost unul surprinzător.

„Ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii în abatoare, unde sunt mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură.

Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului.

Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți“, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te