Cum a oprit omul lui Dragnea controlul Curții de Conturi la PSD pentru banii din subvenții

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.07.2019 - 11:27
Mihai Busuioc/ Foto: Inquam Photos

După ce fostul trezorier al PSD, Mihai Drăghici, a fost acuzat că a cheltuit banii de subvenții ai partidului în scop personal, un departament al Curții de Conturi a anunțat că va demara controlul privind utilizarea subvenției de la stat. Control care nu a mai avut loc.

SHARE

Președintele Curții, Mihai Busuioc, considerat un apropiat al fostului lider PSD, a făcut în așa fel, încât acest control să fie evitat. Busuioc a transferat oficial în iunie 2019 competența de control de la departamentul care a inițiat controlul la alt departament, considerat obedient, și a anulat protocolul încheiat cu Autoritatea Electorală Permanentă privind exercitarea controlului comun, potrivit G4media.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi susține că instituția nu a demarat niciun control în 2018 la partidele politice. Într-un răspuns semnat de Mihail Cătălin Toderașcu, șef serviciu, Curtea de Conturi susține că protocolul cu AEP a fost anulat după ce Guvernul a modificat în luna mai, prin OUG, legea electorală, eliminând, între altele, obligativitatea efectuării de către Curtea de Conturi a controlului subvențiilor acordate partidelor politice, în mod simultan cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Curtea de Conturi anunță că va realiza pe 26 august un control privind subvențiile acordate partidelor de la bugetul de stat ”în cadrul misiunii de audit financiar ce se va desfășura la Autoritatea Electorală Permanentă – instituție publică prin bugetul căreia se acordă subvențiile de la bugetul de stat către aceste formațiuni politice”.

DNA a anunțat pe data de 24 aprilie că Daniel Barbu (fostul șef al Autorității Electorale Permanente, care a candidat pe listele ALDE pentru Parlamentul European) a fost pus sub urmărire penală în dosarul lui Mircea Drăghici. Newsweek România a dezvăluit că fostul trezorier al PSD din mandatul de președinte al lui Liviu Dragnea a folosit fonduri de la partid în interes personal, pentru cumpărarea unei case și a unei mașini de lux pentru soția sa.

Procurorii îl acuză pe Barbu că, în calitate de președinte al AEP, a încălcat legislația privind urmărirea destinației subvențiilor acordate formațiunilor politice.

Mai exact, DNA susține că Daniel Barbu ar fi stopat un control la un partid după ce trezorierul partidului i-ar fi cerut acest lucru. În plus, procurorii susțin că Barbu nu a făcut verificările anuale cerute de lege privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli.

Citește și: CEL MAI CITIT DOSAR Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

DNA confirmă o nouă dezvăluire Newsweek: Mircea Drăghici i-a oferit soției un Mercedes din banii PSD

EXCLUSIV. PSD plătește din banii statului o chirie lunară de 19.000 de euro pentru o vilă în Pipera

„Mătușa Tamara” lui Drăghici. Averea trezorierului PSD a explodat în doar patru luni, în 2018

Nefiresc: trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost nășit de șefa Autorității Electorale Permanente

Un PSD-ist l-a turnat pe trezorierul Drăghici, pentru că ar fi băgat mâna în banii partidului

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te