Cu varianta Omicron, economia globală are șansa de a depăși pandemia de Covid-19

DE Daniel Toșa | 18.01.2022 - 14:43
Cu varianta Omicron, economia globală are șansa de a depăși pandemia de Covid-19/FOTO: Pixabay
Cu varianta Omicron, economia globală are șansa de a depăși pandemia de Covid-19/FOTO: Pixabay

Guvernele din întreaga lume relaxează regulile de carantină, revizuiesc restricțiile privind coronavirusul și reduc sprijinul de urgență din perioada pandemiei, în încercarea de a readuce economiile lor la o oarecare normalitate.

SHARE

Aceste măsuri, motivate de gravitatea mai redusă a variantei Omicron și de necesitatea de a menține lucrătorii la locul de muncă și de a menține redresarea globală pe drumul cel bun, au generat un aer de optimism care a ridicat prețurile petrolului și ale acțiunilor.

Experții în sănătate spun că răspândirea rapidă a variantei ar putea anunța încă un punct de cotitură în pandemie.

Cu toate acestea, adaugă ei, depinde în mare măsură de modul în care autoritățile vor gestiona vaccinările în curs de desfășurare și vor echilibra alte măsuri de sănătate încă necesare, convingându-și în același timp cetățenii să nu renunțe la precauție.

„Facem un pas mare și asta înseamnă, de asemenea, că ne asumăm un risc mare", a declarat săptămâna trecută premierul olandez Mark Rutte, înainte ca magazinele, coaforii și sălile de sport să se redeschidă, în urma unei ridicări parțiale a închiderii, în ciuda numărului record de cazuri noi.

Această închidere a fost deja o raritate, majoritatea țărilor occidentale depășind cu mult acest stadiu și concentrându-se asupra modului în care să se deschidă în siguranță în continuare.

Mai mult de jumătate din țările lumii au redus perioadele de carantină de la 10 la cinci zile, citând ciclul de infectare mai rapid al Omicron ca motiv pentru a relaxa regulile care au dus la un val de absențe ale lucrătorilor care au afectat întreprinderile.

Marea Britanie și Israelul au relaxat cerințele pentru testele PCR de urmărire după un rezultat de flux lateral, deoarece ratele de infectare în creștere a Omicron supraîncarcă laboratoarele. Presa locală spune că Marea Britanie ar putea anunța o nouă relaxare a restricțiilor în cursul acestei luni.

Capacitatea Omicron de a se răspândi rapid în rândul populației fără a provoca o creștere proporțională a numărului de spitalizări și decese l-a determinat chiar și pe primul ministru spaniol să sugereze ca această boală să fie tratată la fel ca o boală endemică precum gripa. citiți mai departe

Nu scăpăm de Covid-19, trebuie să învățăm să trăim cu el

Deși puțini folosesc acest cuvânt specific, factorii de decizie politică, a căror prioritate este acum de a scoate economiile de pe urma banilor ieftini care alimentează inflația, au început să prezinte coronavirusul ca fiind ceva cu care întreprinderile și gospodăriile trebuie să învețe să trăiască.

„Ceea ce vedem este o economie care funcționează chiar prin aceste valuri de COVID", a declarat săptămâna trecută președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell.

„Dacă experții au dreptate și Omicron va trece foarte repede și va atinge vârful poate într-o lună și va scădea după aceea, cred că este probabil să vedeți o scădere a angajărilor și poate o pauză în creștere, dar ar trebui să fie de scurtă durată."

Un astfel de scenariu ar facilita întoarcerea completă a Fed spre normalizarea politicii în acest an, cu până la trei creșteri ale ratei dobânzii. Alte bănci centrale care doresc, de asemenea, să reducă treptat stimulentele împărtășesc acest punct de vedere.

„Se dovedește foarte contagios (Omicron n.r), dar mai puțin mortal, așa că economiile vor trăi cu el", a declarat pentru Reuters un responsabil politic al Băncii Centrale Europene, adăugând că scenariul de bază al băncii presupune o "rezolvare continuă a crizei de sănătate în 2022".

În mod similar, Banca Japoniei, deși enumeră Omicronul ca fiind un risc, este văzută menținându-și punctul de vedere potrivit căruia economia locală va continua o redresare determinată de exporturile robuste și de cheltuielile masive ale statului. citiți mai departe

Dacă această perspectivă optimistă se materializează, guvernele ar putea, de asemenea, să înceapă să reducă sprijinul fiscal de urgență care, potrivit Fondului Monetar Internațional, a dus la cea mai mare creștere a datoriei globale într-un an de la cel de-al doilea război mondial încoace.

În octombrie, Fondul a prognozat o creștere economică globală de 4,9% în acest an, subliniind totodată incertitudinea reprezentată de coronavirus. Acesta a amânat publicarea ultimelor sale perspective pentru 25 ianuarie pentru a lua în considerare ultimele evoluții ale Omicron.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te