Cu cât crește pensia dacă vei cumpăra un an de vechime în muncă? Până când poți face acest lucru ?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 10.11.2023 - 16:56
Cu cât crește pensia dacă vei cumpăra un an de vechime în muncă? Până când poți face acest lucru ? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Vechimea va putea fi cumpărată și în viitor, cel puțin până la 31 decembrie 2024, deoarece statul preferă să aibă românii ”în sistemul de pensii publice, mai degrabă decât în sistemul de asistență socială”. Un an cumpărat înseamnă 81 de lei în plus la pensie.

SHARE

Vechimea va putea fi cumpărată și în viitor, cel puțin până la 31 decembrie 2024, deoarece statul preferă să aibă românii ”în sistemul de pensii publice, mai degrabă decât în sistemul de asistență socială”.

”Această posibilitate o avem acum și o vom avea în continuare. Cu alte cuvinte, sunt români care au, de exemplu, nouă ani stagiu de cotizare contributiv, dar le mai lipsesc șase ani de vechime pentru a avea stagiul minim de cotizare.

Cu cât crește pensia dacă vei cumpăra un an de vechime în muncă? Până când poți face acest lucru ?

Și atunci statul român le oferă posibilitatea aceasta”, a declarat ministrul, conform Antena3.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Citește și: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă

Pentru a calcula costul achiziționării unei luni de vechime în muncă, se ia în considerare contribuția la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, stabilit la 3.000 de lei. 

Costul unei luni de vechime în muncă este, prin urmare, de 750 de lei. Iar un an de vechime costă 9.000 de lei.  

Din păcate, spun specialiștii, băncile nu oferă bani pentru cumpărarea de vechime în muncă, ci cel mult pentru nevoi personale. De aceea, singurele alternative pentru vârstnici rămân IFN-urile care oferă împrumuturi cu dobânzi foarte mari.

În acest moment, un an de contribuție l sistemul de pensie este echivalat cu un punct de referință, adică cu 81 d elei. Simplu spus, un an de muncă cumpărat îți aduce un plus de 81 lei la pensie.

Cu cât cresc pensiile

Toți pensionarii români, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi în luna ianuarie o majorare a venitului cu aproape 14%.

Adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei.

Dintre aceștia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.

Citește și: Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă. Ce pași trebuie să parcurgă cei interesați de pensionare

Creșterea va fi în medie de 40%, dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla.

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va ajunge la aproape 2000 de lei.

Totodată un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 90% din venit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te