Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.08.2023 - 16:38
Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Angajații care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.

SHARE

Angajații care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară.

Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.

Partea proasta e că românii mai pot cumpăra ani de pensie doar până la finalul lunii septembrie.

Mulți români pot rămâne fără pensie 

Potrivit Casei de pensii, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Citește și: Pensiile vor fi mărite pentru milioane de români. Se dau mulți bani în plus. Calculele, făcute

Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Detalii AICI

Există români care au vârsta de pensionare, dar nu au cei 15 ani minim în care au cotizat. Și nu pentru că nu au muncit, ci pentru că au lucrat la negru sau pentru că patronii nu le-au plătit contribuțiile.

Au vârsta, nu au anii

Tocmai din acest motiv, s-a decis ca acestor persoane să li se ofere posibilitatea de a-și cumpăra anii de pensie pentru a ajunge la minim 15. Și, astfel, să primească pensie completă. Cine nu a făcut-o mai are timp până la 30 septembrie. Guvernul intenționează să prelungească limita la 1 ianuarie 2024, dar actul oficial nu a intrat în vigoare.

Cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare de 15 ani pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

Dat fiind că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2022.

Dacă cineva vrea să cumpere 1 an de vechime va trebui să plătească 9.000 de lei.

Cum se calculează pensia

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Citește și: Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur

În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare.

Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, arată noua Lege a pensiilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te