Cotaţia bitcoin a scăzut marţi cu peste 4%, ajungând sub nivelul de 60.000 de dolari

DE Daniel Toșa | 16.11.2021 - 14:37
Cotaţia bitcoin a scăzut marţi cu peste 4%, ajungând sub nivelul de 60.000 de dolari/FOTO: Unsplash

Cotaţia bitcoin a scăzut marţi cu peste 4%, ajungând sub nivelul de 60.000 dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie, transmite Reuters.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Cea mai importantă monedă digitală înregistrase săptămâna trecută un nivel record, 69.000 dolari, dar de atunci a scăzut cu 14%, ajungând la 58.600 dolari, şi s-a redresat uşor, la 60.350 dolari, potrivit Agerpres.

O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut marţi cu 4,5%, la 4.355,40 dolari.

Analiştii apreciază că declinul nu vine în urma apariţiei unor ştiri, ci pare determinat de câştigurile înregistrate de investitori după creşterea de săptămâna trecută. Din iunie, bitcoin şi-a dublat valoarea pe fondul aşteptărilor că vor fi adoptate din ce în ce mai multe tranzacţii cu criptomonede.

Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcţionează non-stop pentru a verifica tranzacţiile cu bitcoin.

Citește și: SABOTAJ Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei

În 8 noiembrie, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a depăşit, pentru prima dată, pragul de 3.000 de dolari, graţie apetitului firmelor din sectorul financiar tradiţional şi interesului investitorilor îngrijoraţi de evoluţia inflaţiei.

Piaţa criptomonedelor avea luni dimineaţă o valoare de 3.007 miliarde de dolari, potrivit portalului CoinGecko, care urmăreşte piaţa formată din cele peste 10.000 de criptomonede. La fel ca şi în alte situaţii, analiştii au dificultăţi în a găsi o explicaţie pentru creşterea semnificativă înregistrată luni de preţul criptomonedelor.

„Piaţa criptomonedelor se umflă cu o viteză ameţitoare”, explică Ipek Ozkardeskaya, analistă la SwissQuote, adăugând că este vorba „pe de o parte de speculaţie, iar pe de alta de realitate”.

Citește și: În prag de divorț, Ilie Năstase, internat după ce Marica l-a scos din Fundația Ilie Năstase

Începând de la finele lunii octombrie, pieţele americane au acces la un produs financiar de tip ETF, care este corelat cu bitcoin, ce permite investitorilor să parieze pe evoluţia celei mai importante criptomonede fără a părăsi Wall Street. De asemenea, spre deosebire de euro sau dolar, numărul de bitcoin este fixat la 21 de milioane, care sunt emişi gradual, o regulă care este imposibil să fie modificată fără controla întreaga reţea descentralizată.

În consecinţă, unii investitori estimează că criptomonedele sunt un mijloc de a se proteja împotriva inflaţiei, care creşte în Europa şi America de Nord.

Bitcoin şi ethereum reprezintă peste 40%, respectiv 20%, din piaţa tuturor criptomonedelor, volatilitatea fiind mai exacerbată pentru micile criptomonede.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te