Controversata groapă de gunoi Iridex din Chiajna va avea acte legale pe teren după 22 de ani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.11.2022 - 08:37
Groapă de gunoi / Foto: Inquam Photos / Paul Ursachi
Groapă de gunoi / Foto: Inquam Photos / Paul Ursachi

Iridex, operatorul controversatei gropi de gunoi de la marginea Bucureștiului, primește legal terenul din Chiajna pe care îl utilizează de 22 de ani fără acte și încă o suprafață de 4,2 hectare.

SHARE

Consilierii din Chiajna au avut de dezbătut un singur proiect de hotărâre, în ședința extraordinară de vineri, 11 noiembrie 2022.

Primarul comunei le-a cerut să fie de acord cu modificarea contractului de concesiune, încheiat în 1999, între Consiliul Local Chiajna și Iridex, pentru terenul pe care e acum depozitul de deșeuri, și să mai adauge 4,2 hectare la cele 16,5 deja concesionate. De fapt, este o intrare în legalitate deoarece IRIDEX ocupă de 22 de ani cele peste 4 hectare în plus, fără însă să și plătească.

Anexa la contract a trecut cu votul consilierilor ALDE și PNL și nu avea completată nicio dată, deși stabilește penalitățile de plată și chiar prelungirea concesiunii. Comuna Chiajna primește, anual, pentru terenul de sub groapa de gunoi mai puțin de 100.000 de lei, relatează buletin.de.

Citește și: Cum dispar gropile de gunoi din jurul Bucureștiului

În 2018, Primăria Sector 1, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și două ONG-uri au solicitat Tribunalului București anularea Autorizației Integrate de Mediu dată depozitului de la Chiajna, ce ar fi dus, implicit, la oprirea activității acesteia.

Instanța a solicitat o expertiză topometrică care să măsoare groapa de gunoi. Iar expertiza a scos la iveală că Iridex depozitează deşeuri pe o suprafaţă cu 53.000 mp mai mare decât cea contractată.

În august 2020, Tribunalul București a anulat Autorizația Integrată de Mediu pentru depozitul Iridex de la Chiajna, dar decizia a fost atacată cu recurs iar procesul nu s-a terminat încă.

Citește și: Moartea pe care o respirăm - Undă verde pentru mirosul pestilențial

În octombrie 2020, Iridex a trimis o adresă Primăriei Chiajna, prin care solicită lămurirea situației juridice a unei suprafețe de 4,2 hectare de teren pe care depozitul de gunoi o ocupă din 1999, și pentru care nu are acoperire contractuală, după cum se menționează în notificare.

În decembrie 2020, Iridex revine cu o altă adresă către Primărie în care dă și soluția de rezolvare a problemei. Terenul cu pricina aparținuse fostului CAP Chiajna, ca și cele 16,5ha deja concesionate, deci Primăria să facă toate diligențele pentru a a-l băga în patrimoniul comunei, după care să încheie un act adițional la contractul de concesiune, de completare.

Și Primăria s-a conformat. Așa că cele 4.2 hecatare de teren au ajuns în patrimoniul Chiajnei iar acum au putut fi concesionate.

Iridex intră în legalitate.

Citește și: VIDEO VIRAL „Șocat” de Pasajul Domnești, un șofer taie giratoriul suspendat pe contrasens

Contract în alb între Consiliul Local și Iridex

Edilul șef al comunei, Mihai Minea, ALDE, e în al 26-lea an la cârma localității și e considerat artizanul afacerii care a adus groapa de gunoi lângă comuna Chitila. Săptămâna aceasta, a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local doar pentru o hotărâre a cărui inițiator este și care va parafa actul adițional ce urmează a fi semnat cu Iridex.

În raporatele care însoțesc proiectul de hotărâre, nu se menționează care a fost urgența pentru care trebuia convocată o ședință extraordinară și care nu putea aștepta până la prima întâlnire ordinară a aleșilor.

În mapa consilierilor locali din Chiajna a ajuns, înainte de ședința de astăzi, pe lângă proiectul de hotărâre și un contract în alb între Consiliul Local și Iridex, care ar urma să modifice concesiunea semnată în 1999. Pe lângă cele 16.5 hectare concesionate, asupra cărora cele două părți s-au înteles deja, Iridex va mai primi încă 4.2 ha.

În plus, actul adițional stabilește și ce despăgubiri va plăti Iridex pentru că a ocupat, în plus acest teren și până când se prelungește contractul. Doar că, actul pe care aleșii l-au votat nu are completată nicio cifră.

Propunerea primarului a primit voturile aleșilor ALDE și PNL și a fost respinsă de consilierii USR. A avut însă suficiente voturi cât să fie aprobată.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te