Contradicție între Arafat și Ministerul Sănătății în privința măștilor de protecție „improvizate”

DE Octavia Constantinescu | 05.04.2020 - 17:27

Ministerul Sănătății a transmis, în 20 martie, că măștile textile nu ne apără împotriva COVID-19. Duminică, 5 aprilie, Raed Arafat a transmis, pe pagina sa de Facebook, că „putem improviza măști”, ca să ne protejăm, „nu e nevoie de măști medicale”.

SHARE

În 20 martie, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică și Departamentul pentru situații de Urgență transmiteau, într-un mesaj postat pe Facebook, că „măștile fabricate din pânză, bumbac, tifon nu sunt eficiente în protecția față de coronavirus”.  

”Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte instituţii internaţionale de sănătate publică menţionează foarte clar că măştile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus. Pentru a proteja eficient împotriva unor infecţii, măştile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale.

Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existenţa unor filtre speciale şi, în acelaşi timp, să permită respiraţia corectă. Materialul din care sunt fabricate măştile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricaţie prezintă o reţea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor şi astfel nu ne protejează eficient împotriva infecţiilor”, preciza, în 20 martie, Ministerul Sănătăţii.  

Ce spune acum Arafat

Duminică, 5 aprilie, secretarul de stat Raed Arafat a transmis, pe pagina sa de Facebook că „nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii... puteti improviza!” Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, ideea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome.

Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical. Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii.

Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate. Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa. Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii... puteti improviza! Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati. Nu uitati ca numai impreuna putem invinge acest virus!”, a scris, duminică, Arafat, pe pagina sa de Facebook.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -