Constructorul podului prăbușit în județul Neamț, apropiat de PSD și de baronul Ionel Arsene

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.06.2022 - 20:18
Podul de la Luțca de peste Siret s-a prăbușit la 6 luni de la reabilitare Foto: Inquam Photos / Ionuț Corfu

Firma care a construit podul hobanat de la Luţca, „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene şi prăbuşit după 7 luni de la inaugurare, este Darcons SRL din localitatea Cordun, judeţul Neamţ, iar proiectantul este firma Alido Proiect din Piatra Neamţ.

SHARE

Potrivit unor documente consultate de G4media.ro, podul reabilitat de firma Darcons face parte dintr-un pachet mai mare de obiective finanțate prin PNDL, lucrări adjudecate de o asociere a opt firme de construcții de la Consiliul Judeţean Neamţ: Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) – Mavgo Holding – Danlin XXL S.R.L. – Darcons – Trust CCDP – Hydrostroy AD – Alido Proiect – Rutier Consult.

Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) este deţinută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț. Arsene i-a botezat un copil lui Ginel, potrivit presei locale. Relația dintre cei doi este de notorietate, fiind surprinși și de paparazzi la un restaurant din București. Arsene a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie pentru corupție la Tribunalul Bacău într-un dosar al DNA, iar Ginel este judecat pentru aderare la grup infracțional organizat, evaziune și spălare de bani, într-un dosar al DIICOT.

Potrivit Monitorului oficial, Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, este deținută de Romică Rotaru. Între 2006-2008, acesta a fost vicepreședinte din partea PSD al Consiliului Judeţean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020. Potrivit ultimei declarații de avere, fostul deputat Alexandru Rotaru a declarat un cadou de nuntă de 400.000 de lei, adică peste 80.000 de euro.

Citește și

Șeful NATO, diagnosticat cu o boală cruntă după infectarea cu Covid-19. Va lucra de acasă

Soldații de elită ai lui Putin ar fi refuzat să lupte în Lugansk și s-au întors în Rusia

Firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman. Administratorul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Persoana juridică Darcons SRL a primit o amendă penală de 30.000 de lei.

Contracte cu statul

Potrivit SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice), firma Darcons are zeci de contracte de infrastructură sau întreţinere drumuri încheiate cu instituţii publice.

Spre exemplu, pe 1 septembrie 2021, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a obţinut un contract de peste 10 milioane de euro fără TVA de la Consiliul judeţean Neamţ, condus de baronul PSD, Ionel Arsene, pentru reabilitarea a peste 20 de kilometri de drumuri județene.

Pe 7 aprilie 2022, Darcons a semnat un contract de aproape 1 milion de euro cu Compania Naţională de Investiţii pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi în comuna Sineşti, judetul Iaşi.

Pe 4 ianuarie 2022, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a semnat un contract de peste 2 milioane de euro cu Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi pentru modernizarea drumului judeţean 201 C.

Pe 21 decembrie 2021, Darcons a semnat un contract acord cadru (de tip abonament), pe o perioadă de 3 ani, cu valoare maximă de 4,5 milioane de euro, cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi, pentru întreţinerea drumurilor din zona Bârlad.

Patronul Darcons, Romică Rotaru, este asociat, alături de Andrei Rotaru, şi în firma Axa Road Construcţii. Potrivit SEAP, pe 8 decembrrie 2020, cele două firme ale familiei Rotaru, Darcons şi Axa Road Construcţii, au semnat un acord cadru pe 4 ani pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă în judeţul Botoşani, cu valoare maximă de peste 6 milioane de euro.

Fiul lui, fostul deputat PSD Alexandru Rotaru, este acţionar la firma Drum Construct.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te