Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.109.111 Votanți în România
28,37 %
443.728 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Comisia Europeană pune România „la zid”: Se cere reducerea emisiilor de poluanți și aplicarea legii

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.11.2023 - 19:50
Comisia Europeană pune România „la zid”: Se cere reducerea emisiilor de poluanți și aplicarea legii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Comisia Europeană pune România „la zid”: Se cere reducerea emisiilor de poluanți și aplicarea legii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Comisia Europeană solicită României să respecte legislaţia UE în ceea ce priveşte poluarea atmosferică şi să îşi reducă emisiile de mai mulţi poluanţi pentru a reduce poluarea atmosferică.

SHARE

Comisia Europeană solicită României şi altor 11 state membre să respecte legislaţia UE în ceea ce priveşte poluarea atmosferică şi să îşi reducă emisiile de mai mulţi poluanţi pentru a reduce poluarea atmosferică.

Comisia Europeană pune România „la zid”: Se cere reducerea emisiilor de poluanți și aplicarea legii

Astfel, executivul european a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere către trei state membre Luxemburg, Polonia şi România şi un aviz motivat unui număr de nouă state membre Bulgaria, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Portugalia şi Suedia pentru neîndeplinirea obligaţiei de a asigura punerea în aplicare corectă a angajamentelor lor de reducere a mai multor poluanţi atmosferici, astfel cum se prevede în Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici („Directiva NEC”).

Citește și: Veste tristă pentru șoferi. Noi taxe de plătit. Cine este vizat și ce criterii se iau în calcul

Directiva NEC stabileşte angajamente naţionale de reducere a emisiilor pentru cinci poluanţi atmosferici importanţi: oxizii de azot (NOx), compuşii organici volatili nemetanici (COVnm), dioxidul de sulf (SO2), amoniacul (NH3) şi particulele fine (PM2,5), arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.
 
Aceşti poluanţi contribuie la calitatea slabă a aerului, având un impact negativ semnificativ asupra sănătăţii umane şi a mediului.

Angajamentele naţionale trebuie îndeplinite de fiecare stat membru în fiecare an între 2020 şi 2029, începând cu 2030 fiind prevăzute reduceri mai ambiţioase. 

Statele membre au, de asemenea, obligaţia de a institui programe naţionale de control al poluării atmosferice (PNCPA) pentru a arăta modul în care vor fi îndeplinite aceste angajamente de reducere.
 
În ianuarie 2023, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere unui număr de 14 state membre care nu şi-au îndeplinit angajamentele de reducere a emisiilor pentru anul 2020 pentru unul sau mai mulţi poluanţi vizaţi de Directiva NEC.

În februarie 2023, statele membre au prezentat cel mai recent inventar naţional al emisiilor, care includea emisiile pentru anii 2020 şi 2021, însoţit de un raport informativ de inventariere.
 
Comisia Europeană a analizat cele mai recente inventare, împreună cu alte informaţii raportate de statele membre (proiecţiile de emisii pentru anii 2025 şi 2030; programele naţionale de control al poluării atmosferice actualizate sau politicile şi măsurile actualizate, după caz) şi a concluzionat că Bulgaria, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Portugalia şi Suedia nu şi-au îndeplinit în continuare angajamentele de reducere a emisiilor.

Comisia a concluzionat că Polonia şi Luxemburg nu şi-au îndeplinit angajamentele privind poluanţii care nu au fost încă incluşi în scrisoarea de punere în întârziere trimisă în ianuarie 2023.

Citește și: Ai camion de peste 7,5 tone, din decembrie 2023 plătești taxă de CO2. Costurile, +83% într-o țară UE

În ceea ce priveşte România, primul său program naţional de control al poluării atmosferice prezentat în 2023 nu include suficiente măsuri pentru a asigura reducerile necesare ale emisiilor.
 
Prin urmare, Comisia Europeană trimite scrisori suplimentare de punere în întârziere Luxemburgului, Poloniei şi României, care au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele semnalate de Comisie.

Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, potrivit news.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te