Chiria la un apartament de 2 camere, mai ieftină cu 100€ decât rata. Prioprietarii sunt îngroziți

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.11.2022 - 22:38
Tranzacție imobiliară - Foto: Profimedia
Tranzacție imobiliară - Foto: Profimedia

Perioadele în care se vinde o casă se pot lungi de acum, pentru că par să fi rămas pe piață mai mult cei cu cash, care-și permit să negocieze, în timp ce oamenii care se bazau pe credite au ezitări în fața băncii.

SHARE

Marcel Bordeiu de la K Imobiliare spune că momentan piața e blocată, și că nu mai poate să estimeze niște perioade de vânzare minime/maxime, cum o făcea înainte.

„Am vândut în septembrie o casă din interbelic, de care mă ocupam de un an și o lună. A luat-o cineva cu banii cash. În general apartamentele din București se dau cam în 3 luni. Încă nu ne-a lovit criza, să fie clar, dar avem avertismente”, zice domnul Bordeiu.

Citește și: FOTO Tunel misterios și două capete de alabastru, descoperite în Egipt: Au mii de ani vechime

Credit sau chirie? 

„Am prieteni foarte buni care au avut o rată de 1.260 de lei în ianuarie 2022, la un credit imobiliar pentru două camere în Prelungire Ghencea, iar acum au 2.100 de lei rata. Și toată lumea e speriată, normal. Pe de altă parte, în martie anul ăsta am semnat antecontract pentru un apartament pe strada 11 Iunie, cu 125.000 de euro și a început războiul, iar cumpărătorul a renunțat să mai cumpere, ca să nu aibă banii blocați într-o casă. Zicea că preferă să aibă cash, că nu știe ce se întâmplă. Uite că anul aproape a trecut și războiul e o poveste acolo…”.

În teorie, creditarea nu are nici ea sincope. Susțin și agenții imobiliari, dar și un consultant financiar care a ținut să-și păstreze anonimatul, o fi știind el de ce. În urmă cu un an, la un târg imobiliar din București, împărțea pliante și atrăgea oamenii în discuții despre finanțări avantajoase, acum admite că băncile dau credite în continuare, dar clienții încep să fie mai reticenți.

Citește și: VIDEO După divorțul de Shakira, Piqué renunță la fotbal: Motivul pentru care se retrage din sport

E drept că anul ăsta s-au modificat și condițiile de creditare, în sensul că-ți trebuie un avans mai consistent decât până acum, de 35% față de 25% la creditele în euro și de 25%, față de 15% pentru creditele în lei.

Ca agent imobiliar, domnul Bordeiu de exemplu recomandă mai degrabă o chirie cinstită în fața unui credit fluctuant. „O chirie încă e OK, dar 500 de euro pe o rată la bancă nu-și permite oricine. Dacă aș avea un copil care vrea să ia credit acum, ca să-și ia o casă, nu l-aș lăsa. Să aștepte primăvara, să vedem ce se întâmplă”. Pe de altă parte, statisticile noastre, bazate pe anunțurile publicate pe site, arată că nici chiriile nu par să rămână multă vreme sub ratele la credit.

Citește și: Criza energetică nu se oprește după această iarnă: 30 miliarde de metri cubi de gaz, lipsă la anul

Au crescut prețurile locuințelor 

Până la primăvară, avem statistica europeană care ne arată că prețurile locuințelor în România au crescut în acest an cu 8,5% comparativ cu perioada similară din 2021, un procent situat sub media europeană de 9,9%. Pentru cel mai împroprietărit popor al UE pare puțin (96% dintre locuințele din România sunt în proprietate privată), dar pentru înghesuiala în care locuim noi, românii, de când ne știm, probabil că mai e loc de creștere, pentru că oamenii încă au nevoie de case mai bune decât ce s-a făcut până acum.

Cifrele din ultimul raport privind fondul de locuințe 2021, făcut de Institutul Național de Statistică, arată că în ciuda zecilor de mii de locuințe care se construiesc anual în țară, spațiul de locuire rămâne preponderent vechi și înghesuit – 17,5mp o cameră și 48,5 mp o locuință medie în România, potrivit unui site de profil. 

Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 7,92% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, miercuri la 7,92% pe an, de la 7,93% pe an. O scădere nesemnificativă pentru românii care au credite la bănci.

Citește și: Povestea unui tânăr de 29 ani imobilizat în scaun. E autodidact, știe info și scrie poezii: Sunt om

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,09% pe an, de la 8,10% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,22% pe an, de la 8,23%.

Ce soluții avem?

În momentul de față nici trecerea de la ROBOR la IRCC nu mai este o soluție viabilă. IRCC-ul are un delay de 6 luni în urmă, ceea ce înseamnă că în eventualitatea în care ROBOR-ul ar scădea într-un viitor apropiat, IRCC-ul va rămâne la un nivel maximal pentru șase luni.

De asemenea, un credit trecut de la ROBOR la IRCC devine ireversibil.

Citește și: Arafat: „Un cutremur mare se poate produce oricând. Trebuie să fim pregătiți”

O variantă ar fi trecerea la o dobândă fixă, dar nu mai mult de 3 ani. De regulă băncile oferă o dobândă fixă pe 5 ani.

De asemenea, mai există și varianta refinanțării creditului în euro, însă pentru astfel de credite băncile nu acordă refinanțarea pentru un grad de îndatorare mai mare de 20%.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te