Arafat: „Un cutremur mare se poate produce oricând. Trebuie să fim pregătiți”

DE Alin Crișan | 03.11.2022 - 22:28
Raed Arafat - Foto: Capital

Raed Arafat a declarat că populaţia ar trebui să fie foarte bine pregătită cum să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare, iar autorităţile trebuie să se asigure cu privire la instruirea cetăţenilor pentru un astfel de scenariu.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul astăzi de 5,4 (...) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru", a afirmat Arafat, la un post TV. 

Citește și: VIDEO După divorțul de Shakira, Piqué renunță la fotbal: Motivul pentru care se retrage din sport

El a subliniat că populaţia trebuie să fie pregătită cum să reacţioneze, înainte de a exista posibilitatea să se dea mesaje de atenţionare cu privire la producerea unui cutremur, în condiţiile în care oricum aceste alerte nu ar fi putea fi transmise decât cu câteva secunde mai devreme.

"Părerea noastră este că populaţie trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje, pregătirea trebuie să fim foarte siguri de ea, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populaţiei ştie foarte bine ce are de făcut şi că va face acest lucru, nu va intra în panică şi atunci putem să ne gândim la asta.
Şi atunci să începem să dăm un mesaj cu cinci secunde înainte (...) Fără o instruire să îţi apară mesajul nu este un lucru bun. (...) Un mesaj la ora 6,50 dimineaţa este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate unde ieşirile de urgenţă sunt înguste poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni", a afirmat Raed Arafat.

De asemenea, el a menţionat că în cazul unui cutremur populaţie trebuie să asculte în primul rând de recomandările autorităţilor.

Citește și: FOTO Tunel misterios și două capete de alabastru, descoperite în Egipt: Au mii de ani vechime

"Nu ascultăm ce scriu pe Facebook unii şi alţii, decât site-urile oficiale. Nu ascultăm experţii declaraţi pe aplicaţiile lor şi una şi alta care fiecare îşi dau un sfat. Prima dată ascultăm ce spun autorităţile, ce sfaturi ne dau şi ce ne spun. După care pot să ascult pe oricine, dar să fim foarte atenţi pentru că unele sfaturi pot să inducă în eroare", a mai arătat şeful DSU.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineaţă, la ora 6,50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat joi dimineaţă că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la acest cutremur, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicaţiile de telefoane mobile.

"De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (...) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje", a explicat Arafat, la Digi24.

Citește și: Criza energetică nu se oprește după această iarnă: 30 miliarde de metri cubi de gaz, lipsă la anul

El a atras atenţia cu privire la informaţiile care circulă în mediul online, întrucât nu toate sunt corecte.

Raed Arafat a mai precizat că mai multe informaţii despre situaţiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te