Armata Chinei a urmărit și a avertizat nava britanică, afirmând că Marea Britanie are un comportament ce ascunde „intenții rele”.
„După o perioadă aglomerată în care am lucrat cu partenerii și aliații din Marea Chinei de Est, acum trecem prin strâmtoarea Taiwanului pentru a vizita Vietnamul și marina acestuia”, a comunicat un tweet al fregatei HMS Richmond.
Navele britanice trec prin strâmtoare aproape în fiecare lună, lucru ce atrage reacții din partea Chinei.
Aliații americani au fost mai reticenți în a traversa strâmtoarea, dar și-au crescut activitățile în marea Chinei de Est, ape disputate de China.
Citește și: EXCLUSIV Blatul măștilor de protecție anti-COVID de 14 milioane €. Cum s-a negociat pentru un privat
„HMS Richmond navighează prin strâmtoarea Taiwanului în conformitate cu regulile internaționale, pentru a ajunge la destinația finală. Orice ar face marina britanică este în concordanță cu legile și normele internaționale, și își exercită dreptul de liberă navigație oferi de Convenția ONU și de Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS). HMS Richmond nu reprezintă o excepție”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
Presa chineză a scris că „PLA on Mon urmărește și monitorizează fregata britanică ce a trecut prin strâmtoarea Taiwanului. Cu intenții rele, Marea Britanie vrea să distrugă pacea și stabilitatea din regiune.
La începutul acestui an, Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului a declarat că Taiwanul și Marea Britanie nu au discutat planuri militare referitoare la strâmtoare, cu toate că a precizat că HMS Queen Elizabeth e binevenită în regiune.
Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit
Într-o declarație comună din februarie, Japonia și Marea Britanie au reafirmat ”importanța dreptului de liberă navigație prin Marea Chinei de Sud, și a cerut părților implicate să se abțină din orice activitate ce ar putea duce la tensiuni”, potrivit Sky News.
Statul comunist și-a mărit numărul de exerciții militare care simulează poate nu o invazie, ci ocuparea unora dintre insulele și insuliţele controlate de Taiwan din strâmtoarea care îi poarta numele până la disputata Mare a Chinei de Sud.