Cele mai murdare cartiere din România. Câte sunt din București și de ce sunt în acest top al rușinii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.07.2023 - 20:25
Românii și-au descris cartierele Foto: Profimedia Images (iamgine cu rol ilustrativ)

Cele mai murdare cartiere din România sunt în orașe pe care le-ai putea considera ”etalon” pentru civilizație. Și dacă ne-am putea gândi că aceasta este o urmare urâtă a nivelului scăzut de educație a locuitorilor, ei bine, aceasta este doar o parte din problemă.

SHARE

În cele mai curate orașe din România putem găsi cele mai murdare cartiere din țară. Este un paradox, însă realitatea demonstrează că acest lucru este posibil. 

Așadar, în mari centre industriale și tehnologice care se regăsesc în topul curățeniei, se află locuri în care cei mai mulți ne-am feri și să le vizităm.

Cele mai murdare cartiere din România. De ce au ajuns în acest top al rușinii

„Curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezența sistemelor de colectare a deșeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilități de a avea și păstra un oraș cât mai curat.

Avem orașe și cartiere ce au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă.

Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât și autoritățile locale să aloce o importanță sporită subiectului și să vină cu soluții tehnice pentru orașe și cartiere cât mai salubre”, menționează Sorin Bălan, Head of Storia.ro și OLX Imobiliare.

Citește și: Care sunt cele mai periculoase orașe din România. Bucureștiul nici nu prinde Top 10

Cartierele desemnate de români ca fiind cele mai curate sunt din Brașov, cu Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic ocupând primele trei poziții. Topul este completat de cartierele Gruia și Grigorescu (Cluj-Napoca), Aviației și Nicolae Grigorescu (București), Andrei Mureșanu (Cluj-Napoca) și Pajura (București).

La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie este Florești din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călărași), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeșului (Reșița) și Ferentari (București). Breștei (Craiova), Bereasca (Ploiești) și CET (Constanța) se numără și ele printre zonele urbane desemnate de locuitori ca având un nivel scăzut al curațeniei.

Cum sunt cartierele din București 

Peste 35.000 de bucureșteni și-au evaluat cartierele în care locuiesc, primele poziții din punct de vedere al nivelului de curățenie fiind reprezentate de Aviației, Nicolae Grigorescu și Pajura. Cartierele Titan, Dămăroaia, Domenii, Băneasa și București Noi sunt și ele în top zece printre cele mai curate cartiere din Capitală.

Printre cartierele de la coada clasamentului se numără Ferentari, Sălaj, Rahova și Gara de Nord. Ghencea, Drumul Taberei, Moșilor sau Crângași sunt o parte dintre cartierele ce se regăsesc la jumătatea clasamentului realizat de locuitorii Capitalei.

 Pentru orașul Cluj-Napoca, cartierele desemnate de locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Gruia, Grigorescu și Andrei Mureșanu. Florești, Aeroport și Gară se regăsesc la coada clasamentului.

Constănțenii găsesc cartierele Poarta 6, Faleza Nord și Dacia ca fiind cele mai curate, pe când CET, Aurel Vlaicu și Balada ocupă ultimele poziții.

Citește și: Care sunt cele mai curate orașe din România. Bucureștiul este pe la mijlocul clasamentului

Brașoveni care și-au evaluat cartierul în care locuiesc, Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic au primit cele mai mari note la capitolul curățenie. La polul opus, cartierele desemnate de locuitori ca având cel mai scăzut nivel de curățenie sunt Stupini, Aurel Vlaicu și 13 Decembrie.

În Oradea, cartierele votate de către locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Iosia și Dacia. Pe ultimele poziții se clasează Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului.

Reșițenii au notat cartierele Centrul Civic și Lunca ca fiind cele mai curate, iar Calea Caransebeșului și Govandari sunt la coada clasamentului.

Pentru locuitorii orașului Călărași, cartierele din fruntea topului sunt Centrul Vechi și Orizont. Pe ultimele poziții se află cartierele 2 Moldoveni și Mircea Vodă. 

Citește și: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Peste 3.000 de brăileni au notat cartierele Călărași 4, Bariera și zona Călărași ca fiind cele mai curate din oraș. Zonele cu cel mai scăzut grad al curățeniei sunt Brăilița, Viziru 3 și Chercea.

Locuitorii din orașul Sfântu Gheorghe au notat cartierele Simeria și Semicentral cu cele mai ridicate note la capitolul curățenie, iar Gării ocupă ultima poziție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te