Cea mai scumpă proprietate din România scoasă la vânzare. Prețul cerut este de 25.000.000 euro

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.09.2024 - 16:31
Cea mai scumpă proprietate din România scoasă la vânzare - Foto: sothebysrealty.com
Cea mai scumpă proprietate din România scoasă la vânzare - Foto: sothebysrealty.com

Cea mai scumpă proprietate din România scoasă la vânzare. Pe lista imobilelor care își caută proprietari se află și unul care depășește, prin prețul cerut de proprietari, oricare altă clădire din țara noastră.

SHARE

Cea mai scumpă proprietate din România scoasă la vânzare. Deși există în țara noastră clădiri sau domenii mai valoroase, pe lista celor disponibile pentru a fi cumpărate se află una pentru care actualii proprietari solicită nu mai puțin de 25.000.000 euro.

Cea mai scumpă proprietate din România scoasă la vânzare. Prețul cerut este de 25.000.000 euro

Este vorba de un imobil cu o semnificație aparte pentru istoria Bucureștiului, situat pe Calea Rahovei, în sectorul 5, în aprpierea popularei piețe de flori din zonă.

Palatul Bragadiru își are originile la începutul secolului XX, în plin Belle Époque. Întregul domeniu poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915).

A fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în anul 1894. Este o construcție impresionantă, atât prin mărime, cât și prin arhitectură și decorațiuni, cu o atenție deosebită acordată detaliilor:

Personaj emblematic pentru oraș, a pornit dintr-o familie săracă de muncitori și a ajuns al treilea industriaș al Europei la început de secol XX. 

Citește și: Cât costă să-ți cumperi un castel? Dai mai mulți bani pe o garsonieră

La finalul secolului XIX, a înființat fabrica de bere – atunci, în București funcționau doar două astfel de întreprinderi, ambele de origine germană și foarte apreciate: Luther (viitoarea Griviţa) şi Oppler (ulterior GIB).

În apropiere, Bragadiru a construit un loc de recreere pentru angajați, urmând o veche tradiție a fabricilor de bere. Astfel a luat naștere „Colosul”, cum a fost cunoscută clădirea la începuturile sale, în jurul anului 1905.

Imagine de interior din Palatul Bragadiru - Foto: sothebysrealty.com

Conceput ca Palat al Culturii, a fost folosit ca berărie și sală de spectacole, dar și pentru serbarea unor evenimente de familie ale lucrătorilor.

Palatul are nu mai puțin de 120 de camere, dintre cre 110 sunt dormitoare, fiind dotat și cu 43 de băi. având o suprafață de 10.110 mp, cu terenul aferent, de 4.369 mp teren și o grădină de 12.122 mp, conform sothebysrealty.com, firma prin care proprietata a fost scoasă la vânzare, prețul cerut de proprietari fiind de 25.000.000 de dolari.

În iunie 1948, averea familiei Bragadiru a fost confiscată, iar Palatul devine Casa de Cultură Lenin a sectorului V și funcționează cu această destinație până în 1989.

Citește și: Povestea castelului ridicat de „Nabab” la Bușteni. Curtea trebuia să fie din aur. Ce s-a filmat aici

După căderea regimului comunist, intră într-un con de umbră și nepăsare, până în 2003, când este retrocedat proprietarilor de drept, urmașii lui Dumitru Marinescu Bragadiru, care reușesc să refacă din ruine clădirea de odinioară.

Astăzi, este o locație elegantă, care găzduiește evenimente private, de la ceremonii de nuntă la petreceri aniversare, personale sau în cadrul firmei, precum și evenimente corporatiste. 

În topul celor mai scumpe proprietăți din România aflate la vânzare, Palatul Bragadiru este lider detașat, fiind urmat de la o mare diferență de preț solicitat de o vilă istorică, situată strategic între două dintre principalele artere ale Capitalei - Calea Victoriei și Piața Romană.

Clădirea a fost anterior sediul pentru Ambasada Japoniei și Ambasada Chile, ea vânzându-se pentru „doar” 11 milioane de euro.

Aceeași sumă, de 11 milioane de euro, este solicitată și pentru o vilă construită în 1977, cu 16 camere, aflată în zona Romană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te