Apar noi reguli pentru momentele solemne când se cântă imnul țării. O lege ce va urma să intre în vigoare vineri, 23 iunie, ne obligă să avem o anumită atitudine.
Pe de altă parte actul normativ interzice adăugarea altor inscripții sau simboluri pe steagul național, în afară de cele aprobate prin lege.
Ce vom fi obligați să facem cu steagul României și atunci când se cântă imnul. Amenzi de 5000 de lei
Concret, Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice se va modifica din 23 iunie, odată cu intrarea în vigoare a Legii 176/2023.
În Legea 75/1994 se introduce un nou paragraf, ce stabilește că “pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”.
Apoi, o altă prevedere introdusă acum stabilește că “pe toată durata intonării imnului național, asistența va intona imnul sau va păstra tăcerea”.
Pe de altă parte se stabilește, prin Legea 176/2023, că în locurile în care se arborează drapelul României pot fi arborate și drapelul Uniunii Europene, și cel al NATO.
În prezent, Legea 75/1994 prevede că în locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Consiliului Europei.
Citește și: Un român, care deține două Recorduri Mondiale, a cântat Imnul României la pian pe Everest:„Mă bucur”
În cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, respectiv până pe 23 iulie 2023, Guvernul va trebui să modifice și să completeze normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, cuprinse în HG nr. 1.157/2001.
Hotărârea amintită stabilește și sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor legate de arborarea drapelului României și intonarea imnului național.
Citește și: Ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a știut să recite versuri din imnul României
De pildă, arborarea drapelului României de alta forma, cu alte dimensiuni, alte modele şi cu alta intensitate a culorilor decât cele stabilite de lege sau în stare necorespunzătoare se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Pe de altă parte, se pot aplica amenzi între 2.500 și 5.000 de lei pentru nearborarea drapelului României de către autorităţile şi instituţiile publice sau pentru intonarea imnului naţional cu alt text şi cu alta partitura decât cele stabilite de lege, scrie avocatnet.ro.