Ce vin bei la masa de Crăciun: alb, roșu, sec sau dulce? Pe mulți, alegerea băuturii îi poate pune în dificultate. Dar lucrurile nu sunt atât de grele precum par.
Și ca să nu dai greș, trebuie să ții cont de câteva reguli simple.
Ce vin bei la masa de Crăciun: alb, roșu, sec sau dulce? Ce se potrivește cu sarmalele si friptura?
Mesele de sărbători, la români, sunt ”stropite” din belșug cu vin. Dar ce anume este mai potrivit pentru sarmale și friptura de porc? Dar cu cea de pasăre sau cu pește? Ce poți bea cu prăjiturile și cozonacul?
Sunt întrebări la care mulți ar vrea să știe răspunsul.
Nu trebuie neapărat să fii expert ca să potrivești vinul cu mâncarea. Dar iată câteva sfaturi care pot fi de folos atunci când vrei să ai o petrecere reușită.
Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor
Trebuie să te asiguri că textura și aromele mâncării se completează cu vinul ales. Astfel, o regulă de aur ar fi aceea că vinurile puternice se servesc doar cu mâncăruri bogate și condimentate.
Ce vin bei la masa de Crăciun: alb, roșu, sec sau dulce? Ce se potrivește cu sarmalele si friptura? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
De exemplu, carnea de porc, poate fi asociată atât cu vinul roșu cât și cu cel alb susțin unii. Totul depinde de cum este gătită. Dar trebuie să nu alegeți unele foarte tari și grele.
Complexitatea cărnii de porc îi va da ficatului tău suficientă treabă, așa că ar fi bine să alegi un vin roșu fructat, cu corp mediu și nu foarte taninos. De asemenea, poate fi consumat și un vin alb fructat, care să aibă suficientă aciditate pentru a face față aromei pe care o are carnea de porc.
Dacă ai la masă pește sau fructe de mare, atunci este indicat un vin alb, însă dacă este servit cu un sos picant, atunci se pate consuma și un rose sec.
Citește și: Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală
Vin pentru micul dejun?
Expertul în vin Henry Jeffreys explică asocierile perfecte pentru ziua de Crăciun, de la ”bulele” de sărbătoare până la vin pentru a servi cu curcan, budincă și brânză.
S-ar putea să apelezi automat la șampanie, dar fii avertizat, toate acele arome scumpe vor fi distruse de o linguriță de marmeladă. Așa că, dacă ai un început de zi dulce, încearcă demi sec, off dry, șampanie sau vin spumant.
Nu trece cu vederea prosecco; dulceața sa blândă și alcoolul scăzut îl fac vinul ideal pentru micul dejun. Se amestecă cu sucul de portocale mult mai bine decât șampania și, de asemenea, are o aciditate semnificativ mai scăzută, așa că nu te va face să ajungi la Gaviscon. Sau oricum nu încă, scrie bbcgodfood.com.
Carnea de vită merge foarte bine cu vinuri pline, seci, bogate, cu aciditate ridicată, expresive, elegante. Pairinguri comune sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, cupaje din cele două, roșii de Bordeaux și Burgundia.
Carnea de vânat se potrivește cu un vin la fel de puternic, bine structurat, cu note intense de fructe negre, pământii, afumate, dar nu foarte taninoase.
Pentru cârnații la care, de regulă, se bea bere, spumantele sunt excelente înlocuitoare, (da, ați citit bine), la fel și albele acide precum Rieslingul. Cârnații mai picanți merg bine cu roseuri seci și roșii medium bodied, fructate, suculente, cu note condimentate care să le completeze, scrie dagmar.ro.
Citește și: Cât de rapid se elimină din organism vinul, țuica și berea? La câte ore poți conduce în siguranță
Vin de servit cu un aperitiv de fructe de mare sau curcan
Acum ar fi un moment bun pentru a scoate şampania. Sau, dacă este prea extravagant, un chardonnay curat și proaspăt este un produs polivalent cu pește și fructe de mare. Aciditatea reduce grasimea somonului afumat , dar este grozavă și cu crustacee.
Alegerea clasică ar fi un vișiniu alb nesteptat, cum ar fi un chablis, dar ceva crocant din Australia, Chile sau Noua Zeelandă ar funcționa la fel de bine.
”Nici un pic de ”stejar” nu ar fi greșit, mai ales cu somonul afumat, deși nu îți dorești un chardonnay californian unt și scos din toate punctele de vedere (cu excepția cazului în care ai norocul să mănânci homar). Chardonnay este atât de versatil, încât va merge și cu curcanul.
În familia mea, tatăl meu își scotea întotdeauna cel mai bun burel sau ceva asemănător pentru prânzul de Crăciun, dar nu cred că funcționează cu adevărat cu curcanul . Vinurile seci, structurate se potrivesc mai bine cu carnea grasă roșie. Și apoi sunt toate acele lucruri dulci precum morcovii unși cu unt și sosul de merișoare.
Citește și: Care sunt principalele leacuri din popor pentru mahmureală? Cum ajută bananele și măslinele verzi?
Pentru mine, vinul care poate prelua toate tunsorile și iese învingător este ceva pe bază de grenaș, un strugure care dă un vin cu mult fruct moale de zmeură. Ai putea încerca un côtes du rhône sau împinge barca cu un châteauneuf-du-pape sau o gigonda. Din Spania, caută o garnacha fructată sau un amestec GSM (grenache shiraz mourvedre) din Australia.
Grenache, totuși, tinde să conțină destul de puțin alcool, așa că pentru o opțiune mai ușoară, încercați un pinot noir din Noua Zeelandă sau Germania (unde îl numesc spätburgunder) sau un beaujolais copt”, a explicat Henry Jeffreys.
Vin de desert pentru ziua de Crăciun
Regula de bază în cazul vinurilor de desert este ca vinul să fie mai dulce decât budinca. Budinca de Crăciun nu este doar foarte dulce, dar este plină de fructe uscate ale căror arome vor învinge un sauternes sau ceva asemănător.
Din fericire, există vinuri care ar fi putut fi concepute la comandă pentru a face față budincii de Crăciun. Din Spania există sherry pedro ximenez, un vin făcut cu struguri uscați, sau dacă vi se pare că este puțin stânjenitor, încercați un oloroso dulce. Din Portugalia, un fel mai dulce de madeira funcționează bine ca un bual sau un malmsey.
”Dar vinul meu preferat de budincă de Crăciun este un muscat lichior australian. Cele mai bune vin de la Rutherglen din Victoria și sunt învechite ani de zile în magazii fierbinți, nu spre deosebire de madeira. Au o aromă de melasă asemănătoare romului, dar cu un caracter floral portocaliu care le face foarte proaspete și potabile, în ciuda faptului că sunt despre cele mai dulci vinuri cunoscute de omenire”, a mai spus Jeffreys.
Dar, spumantele demiseci, vinurile aromate și cele demidulci și dulci albe și rose, vinurile de desert fac pairinguri foarte bune cu tradiționalul cozonac.
Vin de servit cu brânză
Nu doar din motive de tradiție oamenii beau porto cu stilton. Sunt într-adevăr potrivirea perfectă: dulceața portului completează salinitatea brânzei. Una te încurajează să ai ceva mai mult din cealaltă. Exact ceea ce ai nevoie atunci când nu ai nimic planificat în afară de un somn bun.
Portul este, de asemenea, magnific cu brânzeturi tari precum cheddar matur sau comté.
Dacă doriți să încercați ceva diferit, puteți alege fie un rivesaltes din sudul Franței, un amestec similar de fructe, dulceață și nuci, fie un tawny australian făcut în același mod ca portul, dar din grenaș și struguri shiraz ( acesta din urmă tinde să fie, de asemenea, un raport calitate-preț excelent).
Dacă serviți o brânză moale de capră sau un brie, asigurați-vă că aveți niște chardonnay rămase de la felul de pește. Nu se înțeleg cu portul.
Citește și: Cum faci cel mai bun vin fiert? Ce condimente trebuie să folosești? Greșeli de evitat
Cu ce vinuri prepari sosurile de Crăciun
Pentru prepararea sosului, este de preferat mai mult vinul alb decat rosu. Acționează ca zeama de lămâie, ridicând toate acele arome întunecate de prăjire. O stropire este bună și pe legume.
Specialiștii în vinuri îți vor spune că nu trebuie să gătești niciodată cu un vin pe care nu l-ai bea, dar, în același timp, nu trebuie să folosești cel mai bun visiniu alb al tău.
”Cel mai bun sos pe care l-am făcut vreodată a fost cu șampanie plată. Nu folosiți prosecco, deoarece orice dulceață din vin va fi accentuată atunci când îl gătiți. Mă feresc de vinul foarte stejar din același motiv.
Vinurile curate, crocante, precum riesling australian, albariño din Spania sau un chardonnay sunt ideale, dar soiul real nu contează atât de mult. Odată gătit, își va fi pierdut orice nuanță.
Citește și: Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y
În sfârșit, este bine să păstrați și niște vin alcoolizat; o lingură de porto, sherry sau madeira în ultimul moment face minuni pentru sos”, a mai spus Henry Jeffreys.