Ce sortimente de crenvurști cu listeria au fost retrase de la vânzare. Nu mâncați dacă ați cumpărat

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.09.2022 - 13:06
Mai multe sortimente de crenvurşti comercializate în România sunt retrase de la vânzare. / Foto: pexels.com
Mai multe sortimente de crenvurşti comercializate în România sunt retrase de la vânzare. / Foto: pexels.com

Mai multe sortimente de crenvurşti comercializate în România sunt retrase de la vânzare din toate magazinele din ţară, furnizorul solicitând rechemarea voluntară a produselor după depistarea bacteriei Listeria Monocytogenes.

SHARE

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), furnizorul Nordic Import Export a recurs la rechemarea voluntară a mai multor tipuri de crenvurşti Wudy vândute în România.

Este vorba de crenvurşti Wudy clasic, la diferite gramaje, crenvurşti din pui şi curcan, crevurşti premium cu brânză/clasic, crenvurşti grill, crenvurşti hot dog Pavo.

Citește și: Michael Phelps, înotătorul cu 28 de medalii olimpice: David Popovici îmi va depăși recordurile

”Această decizie a fost luată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, ca măsură de precauţie, retrăgându-se în mod voluntar toate loturile de crenvurşti Wudy din toate punctele de vânzare din România pentru loturile şi sortimentele menţionate (...)”, au declarat reprezentanţii firmei.

Citește și: Medic care câștiga 5.000 euro pe lună cerea șpagă 1.000 euro de la pacienți. A fost reținut

Clienţii care au cumpărat unul dintre aceste produse sunt rugaţi să nu îl consume şi să-l returneze la Serviciul clienţi din magazinul de la care l-au achiziţionat, urmând să li se restituie contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară.

Ce este listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, potrivit reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te