Ce se întâmplă cu șoferii care nu conduc timp de doi ani? Legea arată dacă rămân fără permis sau nu

DE Alexandra Lupascu | 22.04.2024 - 07:35
Ce se întâmplă cu șoferii care nu conduc timp de doi ani? Legea arată dacă rămân fără permis sau nu foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

În contextul legislației rutiere din România, se ridică frecvent întrebarea dacă permisul auto poate fi anulat în cazul în care titularul său nu a condus o mașină timp de cel puțin doi ani.

SHARE

Conform Codului Rutier actualizat, există mai multe situații în care permisul auto poate fi suspendat sau revocat, însă nu există o prevedere specifică care să stipuleze anularea acestuia din cauza lipsei de practică în conducere pentru o anumită perioadă de timp.

Legislația rutieră prevede că permisul auto poate fi suspendat sau revocat în cazul comiterii unor infracțiuni grave, cum ar fi nerespectarea regulilor de circulație, conducerea sub influența alcoolului sau fără un permis de conducere corespunzător categoriei de vehicule.

De asemenea, afecțiuni de sănătate pot determina autoritățile să ia decizia de a anula permisul de conducere.

Ce se întâmplă cu șoferii care nu conduc timp de doi ani? Legea arată dacă rămân fără permis sau nu

Cu toate acestea, lipsa de experiență în conducere pentru o anumită perioadă de timp nu este considerată în mod explicit un motiv pentru suspendarea sau anularea permisului auto conform legii românești.

Prin urmare, deținătorii de permise auto pot să își mențină dreptul de a conduce, chiar și în absența activității practice de conducere, atâta timp cât respectă regulile privind reînnoirea acestuia o dată la 10 ani.

Citește și: VIDEO Toate detaliile despre Bigster, Dacia care costă 30.000 €: hibrid de 1.8 litri și 4x4 electric

În concluzie, zvonurile legate de anularea permisului auto din cauza lipsei de practică în conducere timp de doi ani sau mai mulţi sunt infirmate de legislația rutieră din România.

Astfel, deși este recomandabil să menținem abilitățile de conducere prin practică regulată, absența acesteia nu atrage automat anularea permisului auto, ci este necesară comiterea unor infracțiuni sau alte circumstanțe grave pentru a justifica o astfel de măsură.

Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a declarat pentru ProMotor că, din punctul său de vedere, toți șoferii ar trebui să facă, o dată la câțiva ani, un scurt curs de împrospătare a cunoștințelor auto.

Ce recomandări sunt pentru șoferi

„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto.

Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini. 

Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noșiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic.

Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, este opinia fostului campion de raliuri.

Citește și: FOTO Top Secret: Dacia pregătește un break de familie hybrid și 4x4. Stepway de peste 30.000 €?

În ceea ce privește posesorii de permis auto care nu au mai condus de foarte mult timp, consideră că situația diferă de la caz la caz.

„Sunt șoferi care după 10-20 de ani de conducere au făcut o pauză de 2-3 ani din diverse motive. Aceștia, când vor urca din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte.

Dar alții, care poate au condus o lună-două după ce și-au luat permisul, fac o pauză de câțiva ani, iar când vor să conducă din nou constată că nu mai știu nici cum să bage în viteză.

În mod clar, aceștia ar trebui să reia școala de șoferi cu totul”, a mai spus Titi Aur.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te