Ce se întâmplă cu românii stabiliți în Regatul Unit, după Brexit

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.11.2018 - 12:29
Theresa May a ajuns pe ultima sută de metri la un acord pe UE. Foto Getty Images

Acordul de retragere adoptat de către liderii statelor membre UE, care trebuie ratificat de Parlamentul britanic, garantează protejarea drepturilor românilor stabiliți în prezent în Marea Britanie, precum și ale celor care se vor stabili în această țară până la 31 decembrie.

SHARE

Într-un summit extraordinar convocat duminică la Bruxelles, șefii celor 27 de state din UE au stabilit termenii despărțirii de Marea Britanie, după 44 de ani de când regatul a devenit parte a blocului comunitar. Procedural, acordul urmează să fie aprobat de Parlamentul de la Londra, unde premierul britanic Theresa May s-a confruntat deja cu critici dure privind forma negociată. De asemenea, documentul ar urma să fie ratificat și de Parlamentul European.

Conform datelor statistice oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză, potrivit Hotnews.
Acordul de retragere aprobat duminică de către liderii statelor membre UE27 prevede, la articolele 9-39, cadrul juridic aplicabil cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie și cetățenilor britanici rezidenți în UE27.
Astfel, Acordul de retragere garantează protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în prezent în Marea Britanie, precum și ale cetățenilor români care se vor stabili în această țară până la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranziție). Practic, atât cetățenii români, cât și membrii de familie ai acestora vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană după 29 martie 2019, data retragerii Marii Britanii din UE.

Citește și Liderii țărilor din Uniunea Europeană au aprobat ieșirea Marii Britanii

Toți cetățenii europeni/români care doresc să beneficieze, în continuare, de aceste drepturi vor trebui să depună o cerere online pentru obținerea unui nou statut (statut special / settled status). Procedura de înregistrare va fi disponibilă începând cu 30 martie 2019, sub rezerva aprobării Acordului de retragere de către Parlamentul European și, în special, a ratificării lui de către Parlamentul britanic.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.