Liderii țărilor din Uniunea Europeană au aprobat ieșirea Marii Britanii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.11.2018 - 20:20
Theresa May Foto: Guliver/ Getty Images

Consiliul European a aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum şi declaraţia politică ce trasează cum va arăta relația viitoare dintre Bruxelles și Londra.

SHARE

"Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice", scriu liderii celor 27 de state- membre în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles.

Acordul de retragere are 585 de pagini și detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE, la 29 martie 2019.

Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie, dar documentul nu are un caracter obligatoriu.

Liderii europeni au cerut o relație ”cât mai strânsă posibil" cu Londra după Brexit.

Declaraţia face apel de asemenea la parlamentul britanic să sprijine la rândul său acordul.

„O tragedie”

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este "o tragedie", a aprecciat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sosirea la summitul Consiliului European.

"Este o zi tristă. Să vedem că o ţară ca Marea Britanie - şi aş face aceeaşi remarcă în legătură cu toate celelalte - părăseşte UE nu este un moment de jubilare, nici de celebrare. Este un moment trist şi este o tragedie", a spus Juncker.

În opinia sa, acordul dintre UE şi Marea Britanie este cel mai bun posibil pentru Londra şi s-a declarat convins că parlamentul britanic va ratifica înţelegerea.

"Aş vota în favoarea acestui acord deoarece este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie. Acesta este acordul. Este cel mai bun acord posibil, iar Uniunea Europeană nu îşi va schimba poziţia fundamentală când este vorba de această chestiune", a declarat Juncker.

Refondarea UE

"Este un moment grav pentru UE", a afirmat și președintele francez Emmanuel Macron, subliniind că Uniunea Europeană "are nevoie de o refondare". ”Brexitul arată că UE are o parte fragilă" şi că "este perfectibilă", a adăugat el. 

Macron s-a declarat convins că, în relația cu UE,  "Regatul Unit va continua să aibă un rol important, care ar putea evolua".Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.