Ce înseamnă „a sta cam prost cu caracterul” ? Vasile Bănescu răspunde fără să dea vreun nume

DE Alexandra Lupascu | 12.07.2023 - 17:26
Ce înseamnă „a sta cam prost cu caracterul” ? Vasile Bănescu răspunde fără să dea vreun nume Foto: Captură Digi24

Ce înseamnă „a sta cam prost cu caracterul” ? Vasile Bănescu răspunde într-o postare pe rețelele de socializare. Ministrul Familiei i-a transmis un mesaj zilele trecute purtătorului de cuvânt, afirmând că „Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima”.

SHARE

Ce înseamnă „a sta cam prost cu caracterul” ? Vasile Bănescu răspunde într-o postare pe rețelele de socializare, fără a da vreun nume. Ministrul Familiei, Gabriela Firea i-a transmis un mesaj zilele trecute purtătorului de cuvânt BOR, afirmând că „Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima”.

„Ce înseamnă „a sta cam prost cu caracterul” ?

Răspunsul teologului laic: Deși uitat, gândul că „stilul e omul însuși” rămâne mereu actual, puternic expresiv în legătură cu evoalarea omului lăuntric (singurul real) prin mișcările involuntare produse de sufletul lui, de conștiința, mintea, trăirile, cuvintele și gesturile sale intime sau asumat publice. Toate se înlănțuie în ceea ce se numește „stil propriu”, echivalentul etic și estetic al unei amprente lăsate de fiecare asupra realității în relația cu ceilalți.

 

Citește și: DIICOT, 24 de inculpaţi reţinuţi pentru exploatarea în Voluntari a unor persoane în etate


Așadar modul mai mult sau mai puțin nuanțat în care reacționăm, relaționăm, comunicăm sau înfăptuim, ne construiește, ne dezvăluie, ne reprezintă. Pe noi, cei din noi înșine.

Suntem, așadar, ceea ce exprimăm în varii feluri ca persoane întoarse cu fața sau, din păcate, cu spatele spre ceilalți. În jurul nostru, ca un „corp energetic” iradiază continuu caracterul, miezul și relieful nostru moral, imposibil de camuflat total.


Depășirea măsurii în orice denunță cu precizie „inadecvarea la realitate”, un mare, dar ignorat păcat, o suicidară ratare inclusiv morală.

Este cazul oricui se lasă luat de valul tulbure al egolatriei, al lăcomiei de vizibilitate, de întâietate, de autoritarism sterp asupra celorlalți. 

E cazul trist al oricui se lasă sedus de strategia rudimentară a invectivei, a judecății sumare și a lui hodoronc-tronc.

Când asta se înfiripă și se consumă în cadrul prin excelență delicat în care se operează cu „cele nevăzute”, spirituale, lucrurile devin grotești, ridicole, caricaturale. În esență, antihristice.

Virtutea, când există, presupune un real, oricât de modest, grad de smerenie și inteligență (duhovnicească).

Citește și: Angajaţii unor cămine de bătrâni arestați pentru sechestru, agresiune și șantaj


Excesul, adversar inclusiv al virtuții care strălucește doar prin discreție și moderație, nu se asortează nicicum cu straiele unei poziții publice (arhipăstorești).

De aceea, ca exemplu, stahanovismul ortodoxist situat la antipodul „calmului valorilor” Ortodoxiei, al sobrietății, al delicateței, nobleței și dreptei măsuri în toate, devine un toxic exces pentru corpus-ul eclezial atunci când se respinge chiar și ideea de sfat (evanghelic) sau binevoitoare observație, reacționându-se cu țâfnă și trufie.

Într-un asemenea context, „a sta cam prost cu caracterul”, cu gradul de rafinament lăuntric, indică mai degrabă o surditate și orbire spirituale, decât acuitate morală sau orice altă virtute predicată, niciodată practicată.

A apela, de exemplu, obtuz și trivial la ofensarea cuiva pe care nu-l cunoști, a-ți cultiva malițios, neinspirat, imaginarul și așa sărac, a confunda cotidian duhovnicescul cu prea omenescul, altruismul pastoral cu autoritarismul local, a te livra celorlalți exclusiv în cheie autoritaristă fără nicio acoperire în autentica autoritate, iată doar câteva dintre simptomele unui jenant autosabotaj, căruia unii i-ar putea descrie principala cauză prin cuvintele: „a sta cam prost cu caracterul”.

„Doctorul sufletelor”, cu acordul pacientului, le vindecă însă pe toate”, scrie Vasile Bănescu pe rețelele de socializare. 

Bănescu, Pandele și Firea

Zilele trecute, Florentin Pandele, primarul din voluntari și totodată soțul ministrului Familiei, Gabriela Firea, l-a atacat pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe române, Vasile Bănescu, care vorbește despre lipsa de asumare a responsabilității în cazul azilelor groazei, într-un text ce poate fi interpretat ca având-o ca țintă pe Gabriela Firea, deși nu-i pronunță niciun moment numele, conform adevărul.ro

Pandele crede că Bănescu s-a referit la soția sa.

„Am citit postarea purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, credeți-mă am crezut că este postarea unui membru USR. Îmi aduc aminte când Gabriela Firea era primarul general al Capitalei și în litera și spiritul legii erau aprobate fonduri pentru bisericilor, fonduri pentru construirea catedralei Mântuirii Neamului, se lansase că nouă ne plac spațiile mici.

Citește și: Vasile Bănescu, despre azilele groazei: Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv

Haștagiștii nu știau ce să îi facă Gabrielei, iar USR-ul își rupeau hainele de pe ei în consiliul general și pe la televizoare spunând că nu trebuie dați bani la biserică”, a declarat la un post de televiziune, Florentin Pandele. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te