Ce consecințe legale poate avea refuzul șoferilor STB de relua lucrul: dosare penale, ba, daune, da

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.01.2022 - 21:42
Șoferii STB care refuză să reia lucrul ar putea scăpa de dosarele penale, dar nu și de daunele civile Foto: INQUAM Photos/George Călin

Salariații STB care au refuzat să reia lucrul după ce Tribunalul București a declarat greva ilegală ar putea scăpa de dosare penale, însă nu vor fi reangajați dacă li se desface cotractul de muncă și, în plus, ar putea plăti daunele provocate de întreruperea ilegală a lucrului.

SHARE

Articolul 287 din Codul Penal, privind nerespectarea hotărârilor judecătorești conține prevederi aplicabile în special executorilor judecătorești și în câteva situații prevăzute în mod expres. Printre acestea nu se numără și refuzul de a relua lucrul după ce o grevă a fost decalarată ilegală, definitiv, în instanță.

Citește și: Mariajul toxic dintre politică și sindicalism i-a dat pe Ciorbea, Mitrea, Liviu Pop, Rădoi, Coarnă

Cei care au refuzat să reia lucrul ar putea plăti daune

Nu la fel stau lucrurile din punct de vedere al dreptului civil. Conducerea STB îi poate da în judecată pe cei care au refuzat să reia lucru după ce greva a fost declarată ilegală și le poate solicita acestora plata daunelor înregistrate în zilele în care nu au muncit. 

Citește și: Grațian și Ciprian Pian rămân închiși, la un an și 5 luni de când au vrut să-l răzbune pe Emi Pian

Trei zile de grevă înseamnă pierderi de 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro. 

De asemenea, cei cărora li se vor desface contractele de muncă drept urmare a refuzului de a relua lucrul, nu vor avea nicio șansă de a fi reangajați chiar dacă vor da STB în judecată. 

Citește și: Interceptări în dosarul proxeneților din clanul Gangal: Am făcut 30 de milioane azi, de la 12.00

De ce scapă de dosare penale organizatorii și cei care au refuzat să reia lucrul

Directorul STB, Adrian Criț, a declarat luni că, în condițiile grevei din transportul public din București, a notificat șoferii și vatmanii privind îndatoririle lor, au fost depuse plângeri penale și s-a dat anunț pentru angajarea de șoferi.

Citește și: A apărut „Săpunul pentru interlopi". Câte mii de euro costă 110 grame și cine îl vinde

Iată ce spune art. 287 din Codul Penal:

(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:

a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare; 

b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act; 

c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii; 

d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat; 

e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată; 

f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;

g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.  

(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. 

Cum în cazul grevei STB nu există un organ de executare a deciziei Tribunalului București care a declarat ilegal conflictul de muncă, iar aceasta situație nu este prevăzută în mod expres în lege, cei care au refuzat să reia lucrul nu s-ar putea alege cu un dosar penal, au explicat experții consultați de Newsweek România. 

Un dosar penal va fi deschis însă, ca urmare a apelului directorului STB, Adrian Criț, la 112, în care a sesizat zădărnicirea combaterii bolilor prin mitingul angajaţilor de la depouri. Cel mai probabil, paticipanții vor fi amendați. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te