Ce condiții impune Ciolacu companiei OMV. Legea offshore, doar după ce intrăm în Schengen

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.09.2023 - 08:19
Ce condiții impune premierul Ciolacu companiei OMV. Legea offshore, un „vis” pentru austrieci Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom, în cadrul căreia s-a discutat despre proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom, în cadrul căreia s-a discutat despre proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că prim-ministrul Ciolacu i-a transmis șefului OMV că legea offshore nu se va modifica și că nici nu poate fi vorba despre acest subiect, având în vedere că Austria se opune aderarea României la Spațiul Schengen.

Conform unui comunicat al Executivului, delegația OMV Petrom a fost condusă de Alfred Stern, CEO-ul grupului OMV.

Potrivit surselor citate, Ciolacu i-a transmis CEO-ului OMV că legea offshore nu se va modifica. Mai mult decât atât, premierul a precizat că nici nu poate fi vorba despre o asemenea discuție, în condițiile în care românii au o percepție negativă față de poziția Austriei pe subiectul aderării României la Spațiul Schengen.

Ce condiții impune premierul Ciolacu companiei OMV. Legea offshore, un „vis” pentru austrieci

De asemenea, sursele guvernamentale spun că prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis că este total de acord cu poziția societății în ceea ce privește Austria.

Potrivit comunicatului emis de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susţine cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce ţării noastre independenţa energetică.

„Este cel mai important proiect energetic, o investiţie de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situaţia de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului şi-a manifestat speranţa că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susţinând că o asemenea situaţie ar fi de nedorit pentru ambele părţi, mai indică sursa citată.

Citește și: Ciolacu, discuţii cu OMV despre Neptun Deep și Schengen: „Vom continua să ne susţinem argumentele”

„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep şi să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, aşa cum România va continua să-şi susţină argumentele privind aderarea la spaţiul Schengen inclusiv în instanţele europene, dacă Austria nu îşi schimbă poziţia”, a precizat premierul Ciolacu.

La discuţii, au mai participat preşedintele PNL Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacşu şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale Alexandru Petrescu.

Oficialii nu vor ceda

Anterior acestei întâlniri de la Guvern, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat că delegația OMV a venit la București pentru a cere modificarea legii offshore. 

„Eu știu că a fost cerută de către cei de la Viena în încercarea de a modifica anumite articole din legea offshore.

Citește și: Proiectul Neptun Deep va fi dezvoltat de compania italiană Saipem, unul dintre greii pieţei

Eu sunt convins că oficialii români nu vor ceda și nu vor modifica, asta ar fi culmea culmilor să mai cedăm și chestiuni care țin de legea offshore prin care să permitem companiei care va exploata alături de Romgaz să vândă, cam asta e cererea austriecilor din informațiile mele, să le permitem să vândă pe bursă gazul extras din Marea Neagră.

În legea offshore lucrurile stau diferit: statul român are prioritate să folosească gazul extras și să direcționeze spre vânzare în funcție de cerere, deci nu compania austriacă să decidă”, a spus Rareș Bogdan, la DigiFM.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te