Ce boli poți lua din nisipul plajelor de la Marea Neagră? Pericolele de pe litoralul românesc

DE Catinca Doboș | 16.05.2024 - 12:39
Ce boli poți lua din nisipul plajelor de la Marea Neagră? Pericolele de pe litoralul românesc - Foto: INQUAM Photos / George Călin

În curând începe sezonul vacanțelor și mulți români aleg ca destinație litoralul Mării Negre. Cu toate acestea, turiștii trebuie să aibă în vedere faptul că nisipul și apa mării conțin bacterii, paraziți și ciuperci care pot duce la anumite afecțiuni.

SHARE

Pe măsură ce apa și nisipul încep să se încălzească pe timpul lunilor de vară, acestea devin un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor.

Turiștii trebuie să aibă în vedere anumite aspecte când fac plajă în locuri aglomerate. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că a face plajă în România reprezintă un risc major pentru sănătate.

Citește și: Concediile la Marea Neagră vor fi suprataxate. Prețurile diferă în funcție de stațiune

Beneficiile statului la soare, la orele corecte, cât și ale activității fizice în apă întrec cu mult riscurile pe care le pot avea patogenii de la mare pentru sănătatea noastră.

Ce pericole ascunde nisipul?

În general, cei mai afectați de patogenii de la mare sunt oamenii în vârstă sau copiii, din cauza imunității mai scăzute. Dar există metode de a ne proteja de acești patogeni.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea bacteriilor de pe plaje sunt bune, asigurând biodiversitatea malului mării, relatează HelloSănătate.

Citește și: Fenomen inedit pe litoral. Marea Neagră a devenit... roșie. Valurile sunt fosforescente noaptea

Patogenii care afectează sănătatea provin de la gunoaiele lăsate pe plaje, de la poluare și de la excrementele animalelor de companie și ale păsărilor.

Altfel spus, în mare parte, activitatea umană de la mare este cea care crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni.

Ce afecțiuni pot apărea?

Cea mai răspândită bacterie din nisip este E-coli, care provine din excrementele animalelor. Cei care intră în contact cu această bacterie pot avea tulburări digestive sau pot face infecții urinare.

Bacteria E-coli este prezentă și în apă. Din acest motiv se recomandă evitarea înghițirii apei din mare și a scufundărilor.

Citește și: De ce Marea Neagră se numește așa? Cine a „botezat-o” prima oară?

Contractarea bacteriilor se face, de obicei, atunci când oamenii mănâncă pe plajă, fără să se spele după ce au pus mâinile în nisip. Cei mai în pericol sunt copiii, care se joacă în nisip și, în mod involuntar, își ating gura și nasul.

Un alt pericol îl reprezintă stafilococul auriu. Dacă pielea prezintă răni, iar aceste leziuni intră în contact cu nisipul, stafilococul auriu poate duce la infecții grave, care trebuie tratate cu antibiotic.

Ciupercile dermatofite sunt un alt factor de risc pe plaje. Micoza piciorului este o afecțiune des întâlnită.

Citește și: Un fel celebru de mâncare spaniolă ar putea dispărea din cauza unei ciuperci periculoase

Nisipiul poate fi mediul ideal și pentru paraziți, care provin, la fel ca multe bacterii, din excrementele animalelor. Există un risc destul de mare de infectare și când vine vorba de paraziți.

Cum să ne protejăm?

Pentru a combate riscul de contractare al acestor patogeni, este bine să fie evitat înghițitul apei în mare, să fie respectată igiena mâinilor înainte de a mânca, să fie folosite prosoapele de plajă, atât pe nisip, cât și pe șezlonguri, costumele de baie să fie spălate zilnic și, în general, să existe o atenție sporită față de mediul înconjurător. 

Bacteria vibrio e mortală

În alte țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii, patogenii de pe plajă pot duce chiar și la deces.

Săptămâna trecută, un bărbat din Carolina de Sud a aflat acest lucru pe pielea lui, după ce a călcat pe o scoică și s-a ales cu o infecție gravă la picior, potrivit surselor citate de New York Post. După o vizită la camera de urgență, medicii au stabilit că a fost infectat cu vibrio, o bacterie potențial mortală.

Citește și: Legume congelate contaminate, retrase din supermarket. Avertisment: „Nu cumpărați!” Unde s-au găsit?

Dacă bacteria pătrunde în organism printr-o rană deschisă, poate provoca o infecție care mănâncă carnea.

De asemenea, oamenii se pot îmbolnăvi din cauza vibrionului care se găsește în crustaceele crude, iar bacteria a luat viața unui newyorkez și a doi locuitori din Connecticut vara trecută. Simptomele pot include tulburări digestive, crampe stomacale, vărsături, febră și frisoane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te