sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Un fel celebru de mâncare spaniolă ar putea dispărea din cauza unei ciuperci periculoase

Data publicării: 09.02.2024 • 17:42 Data actualizării: 09.02.2024 • 18:17
Un fel celebru de mâncare spaniolă ar putea dispărea din cauza UE. Conține o ciupercă periculoasă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Un fel celebru de mâncare spaniolă ar putea dispărea din cauza UE. Conține o ciupercă periculoasă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Unul dintre preparatele naționale spaniole, paella, ar putea dispărea pentru că unul dintre ingrediente conține o ciupercă periculoasă interzisă de reglementările Uniunii Europene.

O ciupercă amenință ingredientul principal al preparatului național spaniol , orezul folosit pentru paella, împotriva căruia un agent de protecție a plantelor numit triciclazol, interzis de Uniunea Europeană.

Potrivit cultivatorilor de orez din Valencia, randamentul „orezului arroz bomba” cultivat aproape exclusiv în Spania a scăzut la jumătate din media pe 10 ani în 2023 din cauza bolii plantelor cauzate de ciuperca Pyricularia.

Un fel celebru de mâncare spaniolă ar putea dispărea din cauza UE. Conține o ciupercă periculoasă

Miguel Minguet, cultivatorul de orez din Parcul Natural Albufera din Valencia a răspuns la ceea ce s-a întâmplat declarând:

„Paella se face de obicei cu iepure, pui, fasole verde și fasole unt, pentru care orezul arroz bomba este cea mai bună alegere, deoarece - potrivit unui bucătar de paella - se extinde ca un acordeon, adică este greu de gătit, nu se lipeste si nu se usucă.

Citește și: De ce cozonacul se numește așa? Care este originea desertului de Crăciun preferat de români?

Utilizarea triciclazolului a fost oprită în 2018 de Uniunea Europeană, după ce a considerat că acesta ar putea fi dăunător sănătății umane.

Între timp, marii exportatori precum Brazilia, India și Cambodgia folosesc pe scară largă pesticidul pentru a-și proteja propriile culturi, pe care fermierii spanioli s-au bazat de 40 de ani.

Citește și: Sarmale în foi de varză murată, à la Chef Scărlătescu sau à la Chef Bontea? Compară rețetele

Din cauza scăderii producției, prețul orezului folosit pentru paella s-a dublat în trei ani , așa că a fost vândut cu mai mult de 5 euro pe kilogram, adică în jur de 2.000 HUF la comercianții cu amănuntul spanioli”.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră