Ce amendă riști să primești dacă faci țuică sau pălincă la tine în curte? Poți ajunge la închisoare
Ce amendă riști să primești dacă faci țuică sau pălincă la tine în curte? Poți ajunge la închisoare. Românii care s-au decis să facă țuică sau pălincă trebuie să fie atenți la aceste aspecte.
La sate, oamenii sunt obișnuiți ca toamna să folosească fructele rămase după prepararea gemurilor și compoturilor pentru a face țuică.
Pentru mulți, nu este doar o băutură, ci o tradiție transmisă din generație în generație.
Ce amendă riști să primești dacă faci țuică sau pălincă la tine în curte? Poți ajunge la închisoare
Bătrânii vorbesc adesea despre proprietățile terapeutice ale țuicii și pălincii. Reci sau fierte, aceste băuturi alcoolice ar avea unele beneficii pentru sănătate, folosite cu moderație.
Bunicii le aplicau extern sub formă de cataplasme pentru a scădea febra sau pentru a calma durerile de gât.
Totuși, medicii avertizează asupra riscurilor, în special în funcție de vârsta consumatorului și de cantitatea ingerată.
Dincolo de aspectele tradiționale și presupusele beneficii, românii care vor să producă țuică în propria gospodărie trebuie să țină cont de legislația în vigoare.
În prezent, limita neimpozabilă este de 50 de litri pe gospodărie.
Depășirea acestei cantități sau producerea fără autorizație poate atrage sancțiuni serioase.
Pe lângă amenzile mari, cei care nu respectă legea riscă inclusiv pedeapsa cu închisoarea.
Așadar, ceea ce pare o practică inofensivă și tradițională poate avea consecințe legale grave dacă nu este făcută conform reglementărilor.
Gospodarii care și-au propus să facă țuică în această toamnă și nu respectă legea, riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.
Propunerea prevede că persoanele fizice pot produce alcool din fructe scutit de accize, utilizând "un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă", fără a da însă alte detalii.

Bărbat care ciocnește un pahar de alcool cu o femeie - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Dar țuica trebuie să fie produs din fructe proprii, cultivate și furnizate de persoana fizică pe un teren deținut în baza unui drept real.
Românii care doresc să producă țuică sau pălincă pentru consum propriu, au această posibilitate doar dacă deţin în proprietate instalaţii de tip alambic, corespunzătoare condiţiilor tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi avizate de Ministerul Sănătăţii.
Producția legală de țuică începe cu o cerere scrisă la autoritatea vamală teritorială
Conform legii, toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri de tip alambic au obligaţia de a-și anunța intenția în scris la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul.
După 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, gospodăria individuală are obligația de a declara cantitățile de țuică produse. Apoi, va solicita autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate.
Românii pot produce până la 50 de litri pe an, pentru consum propriu, fără a plăti accize, dar numai dacă sunt înregistrați la ANAF și au instalația de distilare declarată oficial.
Totodată, legea spune că este ilegală comercializarea țuicii produse acasă, chiar și în cantități mici.
Fapta este considerată evaziune fiscală și poate duce la dosar penal.
Românii au obligația de a declara instalația de producție și nu trebuie să depășească limita legală, astfel riscă dosar penal și până la 5 ani de închisoare.
Pe lângă riscul de închisoare, producătorii pot pierde întreaga cantitate de țuică confiscată de autorități.