Cazul pantera neagră din România are precedente. Ce animale periculoase au evadat în țara noastră?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.07.2025 - 15:20
Cazul pantera neagră din România are precedente - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Cazul pantera neagră din România are precedente - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Cazul pantera neagră din România are precedente
Cazul pantera neagră din România are precedente
Cazul pantera neagră din România are precedente
Cazul pantera neagră din România are precedente
Cazul pantera neagră din România are precedente
Cazul pantera neagră din România are precedente

Pantera neagră care ar fi fost zărită și în România se pare că e, de fapt, un câine de talie mare. Cel puțin asta e opinia experților bulgari, animalul ajungând în țara noastră de pe teritoriul Bulgariei. Bluf sau nu, la noi există în schimb cazuri reale de sălbăticiuni evadate.

SHARE

Pantera neagră care ar bântui prin sudul României are șanse să ajungă personaj de banc la celebrul, pe vremujri, „Radio Erevan”. De fapt nu era panteră, ci câine de talie mare și nu a evadat, ci era deja în libertate.

Dar, de-a lungul timpului, în șara noastră au existat câteva cazuri cât se poate de reale de sălbăticiuni periculoase care au reușit să fugă din Grădinile Zoologice în care erau ținute, plimbându-se o vreme în libertate, cu mari riscuri pentru oameni.

Cazul pantera neagră din România are precedente. Ce animale periculoase au evadat în țara noastră?

Natura României adăpostește o serie de specii de animale sălbatice primejdioase și pentru oameni, iar cel mai des invicat este ursul brun care, de mulți ani, tinde să devină o prezență obișnuită în multe loalități montane, dar nu numai.

Ar mai fi lupii, râșii, vulpile - purtătoare de turbare - șacalii, care s-au înmulțit în ultima vreme, porcii mistreți - periculoși în cazul unei întâlniri „față în față”, la care se adaugă, firește, viperele, scorpionii și păianjenii veninoși. 

Dar fauna specifică țării noastre este departe de a fi atât de variată și de bogată în animale de pradă ca cea din alte continente.

Citește și: Bulgarii au elucidat misterul panterei evadate care a speriat românii. Ar fi un câine de talie mare

Iar primele care ne vin în minte sunt Africa și Asia, „casa” unor mari feline, mai ales, de tipul celor pe care le urmărim cu plăcere în documtnare tv, dar nu ne-am dori o întâlnire cu ele.

De aproape două săptămâni a făcut senzație știrea despre o presupusă panteră neagră, o variantă, de fapt, a leopardului și jaguaruluj, dar de culoare închisă, care trăiește, de regulă, prin pădurile tropicale ale Africii și Asiei, ca leopard negru, dar și în America de Sud și Centrală, sub forma jaguarului negru.

Presupusa panteră neagră care ar fi fost zărită prin Bulgaria și România ar fi, de fapt, un câine de talie mare - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

Prezența unui astfel de animal sălbatic a fost semnalată în urmă cu câteva zile, pe teritoriul Bulgariei, apoi s-a spus că ar fi fost văzut în Giurgiu, deși nu e clar cum ar fi putut traversa Dunărea.

Dar, după 11 zile de căutări ale acestei misterioase feline negre, de mari dimensiuni, autorităţile din țara vecină au ridicat interdicţia de a intra în regiunea Platoului Şumen, din Bulgaria, unde fusese semnalată inițial, deoarece animalul a rămas de negăsit.

Pantera neagră zărită ar fi, de fapt, un câine de talie mare

Experţii pun acum la îndoială dovezile care au declanşat căutarea, unii sugerând că urmele din noroi ce au iscat toată frenezia ar putea să nu aparţină unei pantere negre, ci mai degrabă unui câine de talie mare.

Profesorul asociat doctor Stoian Lazarov, zoolog la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, a declarat pentru Nova TV că amprenta de labă vehiculată ca dovadă ar putea fi de fapt a unui câine mare.

Citește și: Cosmarul unui bărbat rămas orb după ce un urs l-a mușcat de față: „Ultima imagine mă bântuie și azi”

El a făcut referire la o declaraţie prezentată de colegul său, profesorul Nikolay Spasov, Ministerului Agriculturii, care a confirmat ştiinţific că laba prezentată în filmare aparţine unui câine mare şi nu are legătură cu nici o felină.

În martie 2011, leopardul Dodo s-a bucurat de doar câteva minute de libertate - Foto: adevarul.ro

Dacă în privința pericolului prezenței unei asemenea feline de pradă, inclusiv pe teritoriul României, ne-am cam liniștit, să ne amintim că în țara noastră au existat și cazuri reale în care animale extrem de periculoase au evadat de la grădini zoologice, stârnid panica printre oameni.

Iar cele mai elocvente evenimente de acst tip s-au petrecut în același an, 2011. În luna martie a acelui an, la grădina zoologică din Parcul Bucov,, Prahiva, jaguarul Dodo a reușit să doboare un panou din sticlă ranforsată şi a scăpat din adăpostul în care era ținut.

Martorii au spus că animalul ar fi încercat să atace un cal folosit la căruţă de unul din îngrijitori.

Citește și: Mișcarea fatală făcută Diana care a activat instinctul de prădător feroce al ursului pe Jepii Mici

După mai multe minute de libertate, Dodo a fost tranchilizat şi dus înapoi în adăpost. În cazul său, norocul a fost că incidentul s-a petrecut într-o zi de joi, într-un moment în care la Zoo nu erau vizitatori, conform adevarul.ro.

Conducerea Parcului Bucov a demarat o anchetă şi a decis, ca măsură suplimentară de securitate, închiderea grădinii zoologice şi verificarea tuturor cuştilor. Obiectivul şi-a mai deschis porţile abia după două luni, în luna mai 2011.

Tigroaica evadată de la Zoo Sibiu a sfârșit împușcată mortal, după ce tranzhilizantul n-a avut efectul scontat - Foto: adevarul.ro

În luna decembrie a aceluiași an, un alt animal de pradă a reușit să scape din captivitate, dar de la Grădina Zoologică Sibiu.

A fost vorba de o tigroaică în vârstă de 14 ani. Aceasta a putut ieși din adăpostul său și chiar s-a plimbat în voie pe aleile Zoo, mai scrie sursa citată. 

Totul, din neglijența unui angajat al Grădinii Zoologice care, după ce a ieşit din cuşca în care tigroaica era ţinută, unde făcuse curățenie, a lăsat uşa adăpostului deschisă.

Citește și: Afecțiunea care l-a salvat din ghearele morții pe salvamontistul atacat de urs în Predeal

Din păcate, tigroaica a fost reperată relativ rapid, în apropiere de Muzeul în Aer Liber din arealul Grădinii Zoologice, fiind împușcată mortal. Uciderea animalului a fost explicată prin faptul că tranchilizantul folosit inițial n-a avut efectul scontat.

Veterinarul Grădinii Zoologice Sibiu a declarat la acea vreme că animalul a devenit agresiv după ce a fost împuşcat cu puşca tranchilizantă şi a sărit către vânător, iar acesta a fost nevoit să folosească arma letală, trăgându-i un glonte în cap.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te