Bărbatul, care și-a dedicat viața salvării turiștilor din munți, a fost surprins de animal pe o stradă circulată din stațiune, la numai 300 de metri de casă. Un jandarm din zonă a intervenit și a reușit să alunge ursul, dar victima a suferit răni grave.
Afecțiunea care l-a salvat din ghearele morții pe salvamontistul atacat de urs în Predeal
Atacul a avut loc într-o zonă locuită din sudul stațiunii Predeal, unde sunt case, pensiuni și hoteluri.
Mihai Marina, în vârstă de 51 de ani, se întorcea de la un prieten, unde urmărise derby-ul Dinamo-FCSB. Mai avea doar 300 de metri până acasă când a fost surprins de apariția bruscă a ursoaicei.
„S-a terminat meciul și băieții care au fost cu el i-au propus să plece împreună cu mașina, dar el a spus că merge singur, pentru că locuiește aproape. În zona asta, unde sunt tomberoanele, i-a ieșit ursoaica în față", a declarat Dorin Floacă, cumnatul victimei.
Mihai Marina nu a avut timp să reacționeze. Avea probleme cardiace și un stent montat, iar atacul i-a provocat un infarct. Apropiații cred că acest episod l-a salvat, pentru că, rămânând nemișcat, ursul l-a abandonat.
Citește și: Minoră de 14 ani, însărcinată și un bărbat de 68 de ani, atacați de un urs într-o pădure din Brașov
Salvarea a venit în ultima clipă
Un jandarm care locuiește în apropiere a auzit strigătele de ajutor și a sunat imediat la 112. Echipele de intervenție au ajuns rapid la fața locului și au efectuat manevre de resuscitare timp de zeci de minute.
„Este într-o stare foarte gravă în momentul de față. Este ventilat mecanic și este instabil. Prognosticul este destul de rezervat", a declarat Marius Leonte, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Brașov.
Imediat după atac, autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru a avertiza locuitorii din zonă, potrivit Observatornews.
Citește și: Bărbat din Harghita, atacat brutal de un urs. A ajuns la spital mușcat de față, mâni și picioare
Urșii s-au mutat în oraș, iar localnicii trăiesc cu frica atacurilor
Localnicii spun că ursoaica atacatoare, însoțită de doi pui, s-a stabilit de mult în Predeal și este văzută frecvent în oraș, mai ales în jurul pubelelor de gunoi.
Oamenii se tem să mai iasă din case, dar autoritățile susțin că și-au făcut datoria prin măsuri de alungare, relocare și recoltare a urșilor periculoși.
„Atacul de aseară nu are nicio legătură cu ghenele de gunoi. Pur și simplu acel animal a luat-o razna. Noi ne-am făcut treaba, alungări, relocări, eutanasieri și extragere prin recoltare", a declarat Sorin Ioan, primarul din Predeal.
Acum, echipe formate din vânători, jandarmi și polițiști au primit ordin să găsească și să împuște ursul.
Problema urșilor, o criză națională
Potrivit estimărilor Primăriei Predeal, în pădurile din apropierea stațiunii trăiesc peste 100 de urși, iar atacurile asupra oamenilor sunt tot mai frecvente. În ultimele luni, urșii au fost văzuți nu doar pe străzile orașului, ci și pe pârtia Clăbucet, unde au speriat turiștii.
Ministrul Mediului cere măsuri urgente pentru împușcarea urșilor periculoși, în timp ce premierul propune instalarea unor garduri electrice în zonele de risc.
După ce, anul trecut, o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, autoritățile au crescut cota de vânătoare la aproape 500 de exemplare pe an. Cu toate acestea, până acum au fost împușcați doar 27 de urși.