Ancheta a fost demarată la sesizarea medicilor care suspectează ”sindromul bebeluşului scuturat”.
Citește și: Video cu mămica româncă jucându-se cu un bebeluș, înainte de a fi arestată de autoritățile daneze
Părinţii sunt în centre de detenţie diferită şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate. Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri. În urma acestora, mama copilulu va fi duminică vizitată de reprezentanţi ai Ambasadei.
Ambasadorul român la Copenhaga, Mihai Alexandru Grădinar, a precizat că bebeluşul este internat într-o unitate sanitară din oraşul Odense şi este în afara unui pericol iminent, informează news.ro.
Ancheta a fost demarată după ce bebeluşul a ajuns la spital cu hemoragie craniană, medicii suspectând ”sindromul bebeluşului scuturat”.
”Poliţia daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică (...) iar legat de starea de sănătate pot să vă spun că în prezent este în afara pericolului de moarte şi primeşte în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinţii au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de patru săptămâni în centre diferite cu suspiciunea de provocare a sindromului bebeluşului scuturat. Investigaţia în prezent se află în stadiu incipient”, a declarat ambasadorul român.
Citește și: Regina Elisabeta a II-a: Camilla, soția prinţului Charles, ar trebui să devină regină consoartă
Acesta a precizat că autorităţile sunt în contact permanent cu familia extinsă a celor doi părinţi reţinuţi.
”Sunt şi ei şocaţi de acest caz, nu ştiu nici ei ce să facă, bineînţeles vor dreptate, îi consideră nevinovaţi, vor copilul să se însănătoşească şi să revină în familie”, a mai declarat Mihai Alexandru Grădinar.
Acesta a precizat că ceea ce se întâmplă în cazul cuplului de români este o practică standard, în conformitate cu legislaţia daneză, dacă medicii au suspiciuni.
”Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta - hemoragie craniană - pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri”, a mai afirmat ambasadorul român.