Cazul bolnavilor COVID legați de pat la Spitalul din Sibiu: amenzi de 12.000 lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.03.2021 - 11:05
Șeful Secției ATI a Spitalului județean din Sibiu a fost amendat cu 10.000 de lei. Iar directorul de îngrijiri al instituției a primit și el o sancțiune de 2.000 de lei. / Foto: turnulsfatului.ro
Șeful Secției ATI a Spitalului județean din Sibiu a fost amendat cu 10.000 de lei. Iar directorul de îngrijiri al instituției a primit și el o sancțiune de 2.000 de lei. / Foto: turnulsfatului.ro

Șeful Secției ATI a Spitalului județean din Sibiu a fost amendat cu 10.000 de lei. Iar directorul de îngrijiri al instituției a primit și el o sancțiune de 2.000 de lei, în urma scandalului generat de cazul bolnavilor COVID legați de pat pentru a nu deranja.

SHARE

Măsurile au fost luate de DSP, după controlul făcut în urma acuzațiilor grave lansate de doi foști asistenți. Aceștia au mărturisit că bolnavii cu COVID-19 din secția ATI erau sedați și legați de pat. Ar fi fost cazuri în care pacienții nu s-ar mai fi trezit, informează digi24.ro.

Citește și:

Șeful Secției ATI din Sibiu: Legarea de pat, necesară la pacienții agitați, care se pot leza singuri

"Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Mergeau seringile automate. N-am văzut să-și revină nimeni. Lăsam pacientul bine și a doua zi nu-l mai găseam.

Mi se spunea că a fost agitat, l-au sedat și a făcut stop, l-au resuscitat, dar, din păcate ... La toți pacienții care au fost legați și strânși n-am văzut decât mâini umflate, edeme la picioare.

Se miza mai mult pe oamenii care n-aveau aparținători , fie erau plecați sau ai căror aparținători nu veneau la ușa mortuară. Aia însemna că oamenii aceia nu aveau pe nimeni, puteau să le facă orice", spunea o fostă asistentă.

Citește și:

Ministrul Sănătății trimite Corpul de Control la Sibiu, unde erau pacienții legați de pat

Aceste declarații au apărut după ce un alt fost angajat al spitalului a făcut dezvăluiri pentru site-ul Turnul Sfatului din Sibiu.

Toate acuzațiile au fost însoțite și de fotografii. Sub protecţia anonimatului, fostul angajat a spus că pacienţii erau legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu era nevoie, doar pentru liniștea medicilor și asistentelor, informează digi24.ro. 

DSP Sibiu a constatat că spitalul nu are un registru în care sa fie specificate măsurile luate față de pacienți. Pe multe dintre foile de observație nu existau decât semnăturile și parafele medicilor rezidenți, nu și ale specialiștilor.

După ce în presă au apărut aceste dezvăluiri, procurorii au deschis un dosar penal pentru omor.

DSP a formulat și o serie de prescripții cu termene

Pe lângă aceste sancțiuni, inspectorii DSP au ”formulat o serie de prescripții cu termene”.

Inspectorii solicită ca procedura de contenție să fie actualizată conform prevederilor Legii nr. 487/2002 cu modificările și completările ulterioare, procedură ”de care va răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor”, după cum precizează Instituția Prefectului.

”Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite (de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile – procedură de care răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor. Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare, inclusiv să contraparafeze foile de observație - răspunde personalul cu atribuții. Foile de observație vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului – răspunde medicul curant”, se mai arată în nota de constatare a inspectorilor DSP.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te