Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că două persoane au fost internate la Spitalul Matei Balș din Capitală cu suspiciune de antrax.
Autoritățile sunt în alertă și monitorizează populația din zonele de unde provin pacienții.
Doi români, internați cu suspiciune de antrax. Autoritățile sunt în alertă. Ce spun medicii?
„Suspiciune de antrax, neconfirmată până în acest moment, raportată astăzi de către reprezentanții Institutului Național de Boli Infecțioase dr. Matei Balș din București.
Citește și: Alertă sanitară în România! Trei bărbați au fost internați cu suspiciune de infecţie cu antrax
Conform informațiilor furnizate, cele două persoane au semnalat că au manipulat și consumat carne de oaie provenind din gospodăria proprie.
În prezent, probele de laborator necesare pentru confirmarea diagnosticului sunt în lucru la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Analizele efectuate vor stabili cu exactitate dacă este vorba despre un caz confirmat de antrax”, a transmis Ministerul Sănătății.

Doi români, internați cu suspiciune de antrax. Autoritățile sunt în alertă. Ce spun medicii? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
„Ministerul Sănătății, Inspecția Sanitară de Stat, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Direcția de Sănătate Publică Ialomița, monitorizează îndeaproape situația.
Autoritățile sunt în contact permanent cu cadrele medicale implicate în gestionarea cazurilor și se asigură că toate măsurile de prevenire a răspândirii posibile a infecției sunt respectate cu rigurozitate.
Vă vom ține la curent cu orice noi informații relevante în legătură cu această situație”, a transmis Ministerul Sănătății.
Ce este antraxul?
Antraxul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis, întâlnită mai frecvent la bovine, caprine, ovine. Boala poate fi letală dacă nu este depistată şi tratată la timp.
Agentul patogen al bolii a fost descoperit în anul 1849 de medicul german Aloys Pollender, fiind un bacil aerob, sporulat, sub formă de bastonașe, Gram pozitiv, în forma vegetativă, fiind capsulat (capsulă care-l protejează în sânge de fagocitare).