EXCLUSIV Traficanți din 16 țări aduc tone de droguri în România. Există un specific pe regiuni

DE Daniel Toșa, Vlad Alexandru | Actualizat: 02.07.2023 - 11:32
Captură de cocaina în anul 2019 Foto: (caracter ilustrativ) INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Traficanți din 16 țări introduc tone de droguri în România în fiecare an. Câteva sute de kilograme sunt descoperite la graniță, înainte să intre în țară sau la ieșire spre vestul Europei. O mare cantitate ajunge însă pe piața neagră fiind vândută inclusiv în școli.

SHARE

Traficanți din 16 țări introduc tone de droguri în România în fiecare an, existând un specific în funcție de fiecare regiune.

Structurile Ministerului de Interne capturează în fiecare an sute de kilograme de droguri. Multe dintre acestea sunt descoperite la graniță, înainte să intre în România sau la ieșire spre vestul Europei.

Cu toate acestea, multe ajung și la consumatorii din România iar printre aceștia sunt mulți tineri și adolescenți. 

Câte droguri confiscă MAI într-un an. Opiu și canabis, la frontiera cu Bulgaria, cocaina, în vest

Într-un răspuns al Poliției Române la o solicitare Newsweek privind traficul de droguri din România, pentru anul 2022, se arată că în primele 10 luni ale anului trecut au fost confiscate aproximativ 362 kg droguri de mare risc și 393 kg de droguri de risc.

Citește și: Arestări în dosarul mafiei drogurilor din școli. Ce substanțe erau vândute elevilor

De asemenea, în perioada de referință au fost dispuse măsuri preventive față de 1.263 de persoane, dintre care 742 de măsuri de arestare preventivă, 64 de arest la domiciliu, 8 de control judiciar pe cauțiune, 262 de control judiciar și 187 de rețineri.

”Ca stat membru al Uniunii Europene, România a adoptat măsuri de securizare a punctelor de trecere a frontierei, cu scopul depistării unor cantități de droguri destinate atât consumului intern, dar și pentru depistarea cantităților mari de droguri care tranzitează statul nostru și care au ca destinație țări din vestul Europei”, au transmis polițiștii.

Cine aducea droguri în România

Pe de altă parte, Poliția de Frontieră a transmis că  în anul 2022, ”independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise - au depistat 1020,8 kg canabis, 1.084 grame cocaină, 120 kg opiu, 210 grame haşiş, 22.505 comprimate și 380 fiole de substanțe psihotrope, fiind constatate 98 de infracţiuni pe această linie”.

Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie

Persoanele implicate provin din Afganistan, Brazilia, Bulgaria, Franța,  Israel, Germania, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, SUA, Serbia, Spania, Turcia și Ucraina, a arătat instituția.

”Cele mai mari cantităţi de opiu și canabis au fost depistate la frontiera de sud a României, iar cocaina și substanțele anabolizante la frontiera aeroportuară și cea de vest, cu Ungaria”, a mai transmis Poliția de Frontieră.

Descinderi la traficanții de droguri. Elevii, în pericol

Pe 20 martie, polițiștii și procurorii DIICOT au descins la mai multe adrese din București după ce au descoperit că elevii unor licee cunoscute erau consumatori dar și dealeri de droguri. 

Copiii provin din familii înstărite. Tatăl unuia dintre ei lucrează în MAE, un altul la DNA

22 de persoane au fost audiate în dosar. Doi tineri au fost arestați în acest dosar. Alți doi sunt arestați la domiciliu, iar alți trei sunt sub control judiciar.

Printre drogurile care ajungeau să fie consumate de tineri erau Canabis, cocaină, ketamină și Xanax, au transmis procurorii DIICOT.

Activitățile autorităților au fost extinse la nivel național, astfel că au descins în mai multe zone. 

Astfel, miercuri, 22 martie, procurorii și polițiștii de la combaterea crimei organizate au făcut mai multe percheziții în Bacău și Timiș. 

La Bacău, au fost 8 percheziții domiciliare, în județul Bacău, în trei cauze, având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc.

Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2022 – martie 2023, mai multe persoane ar fi comercializat droguri de risc și de mare risc (cannabis și amfetamine), către consumatori, inclusiv elevi, din municipiul Bacău și localitățile învecinate.

Citește și: Trafic de droguri în două școli renumite din București. Dealeri și consumatori, în rândul elevilor

20 de persoane dau explicații în fața procurorilor, iar în Timișoara, au fost 8 descinderi după ce investigatorii au descoperit că în perioada mai 2021 – noiembrie 2022, mai multe persoane ar fi comercializat, în mod repetat, cannabis, amfetamină, MDMA, 2 CMC și 3 CMC, către consumatori din municipiul Timișoara.

Peste 10 persoane urmează să fie conduse pentru audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul  Teritorial Timișoara.

Cum pot părinții să-și dea seama că li se droghează copiii?

De multe ori, adolescenții care consumă droguri sunt greu de depistat chiar și de către părinți. Însă sunt semne care ar putea să dea de înțeles că ceva nu este în regulă cu adolescentul.

Tot ce înseamnă semnne fizice, comportamentale, cognitive, dacă ni se pare că un copil este secretos, dacă este somnoros, dacă mergi acasă și el evită privirea ta, dacă cumva doarme mai mult brusc sau nu doarme, dacă se îngrașă sau dacă evită brusc mâncarea, a explicat psihologul Mihai Copăceanu pentru Digi 24.

12 elevi din Hunedoara au pierdut un proiect din cauza drogurilor

12 elevi de la trei licee din Hunedoara, selectați să participe timp de 5 zile la un proiect Erasmus în Macedonia, se întorc acasă mai devreme, după ce asupra unui elev au fost găsite droguri, conform Edupedu.

Elevii din grup învață la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul Tehnologic Lupeni și Liceul Teoretic “Silviu Dragomir” din Ilia și erau însoțiți de 2 profesori, unul dintre ei fiind de la liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva unde învață elevul în cauză. 

Grupul de elevi români a fost trimis acasă. Directorul CJRAE Hunedoara, Gabriel Ilieș, a plecat în Macedonia pentru a însoți copiii înapoi în România, iar o comisie de anchetă verifică situația.

Acuzații grave din partea directoarei Colegiului Național I. L Caragiale

Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional Ion Luca Caragiale a declarat într-o emisiune de televiziune că există în toate școlile din București consumatori de substanțe interzise în rândul elevilor. 

”Consumatori de substanţe interzise în rândul elevilor există în toate şcolile şi liceele din Bucureşti şi îmi asum această afirmaţie, ştiu acest lucru de la elevii mei care se întâlnesc cu elevi din alte şcoli.

Eu nu am cunoştinţă, personal, ca în clădirea acestei şcoli să fi intrat şi să fi vândut cineva, dar faptul că eu nu ştiu nu înseamnă că nu s-a întâmplat să fi vândut substanţe interzise”. 

”Elevii ne povesteau şi povestec şi diriginţilor că au fost la o petrecere cu clasa cutare, cu elevii de la cutare şi am consumat şi noi câte ceva”, a mai arătat directoarea Colegiului Caragiale.

Ea a spus că își asumă această afirmație și a mai afirmat că interacţiunea cu părinţii este ”în general proastă”, pentru că au o reacţie de negare.

”Părinţii au o reacţie de negare, binenţeles, ”îmi cunosc copilul”, realitatea este că mulţi părinţi nu ştiu în ce grupuri sunt copiii lor, ce conexiuni au, sunt reţele de socializare care le permit să se întâlnească cu oricine”, a atras atenţia directoarea. 

Directoarea  a transmis că, dacă autorităţile vor căuta vinovaţii în şcoli, nu vor ajunge decât la nivelul foarte de jos al problemei şi nicidecum la zonele în care aceste produse, aceste droguri se vând, arătând că masiv ei consumă când pleacă din şcoală, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te