Cum au reușit românii să rămână uniți: ”Un trecut de mii de ani. S-au prăbușit imperii”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.12.2023 - 12:05
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. Foto: Facebook/ Cătălin Predoiu

Politicienii au transmis mesaje cu ocazia Zilei Naționale a României. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a transmis că românii din ţară şi din străinătate trebuie să facă tot posibilul ”ca fundamentele nobile pe care e clădită această naţiune să pătrundă în inimile copiilor.”

SHARE

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj de Ziua Naţională, în care subliniază că românii din ţară şi din străinătate trebuie să facă tot posibilul ”ca fundamentele nobile pe care e clădită această naţiune să pătrundă în inimile şi în conştiinţa copiilor şi adolescenţilor de azi, cu eleganţă şi discreţie”.

Cătălin Predoiu, de Ziua Națională a României: ”S-au prăbușit imperii”

”Ne reunește, de 1 Decembrie, un mare eveniment, unul de cea mai înaltă semnificație și importanță în istoria neamului nostru: Ziua Marii Uniri din 1918.

Iar în timpurile pe care le trăim este absolut vital pentru fiecare dintre noi și pentru toți românii laolaltă să știm cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm.

Citește și: Ziua Națională a României. La mulți ani, România! Avem cea mai mare Paradă Militară din istorie

Un trecut de mii de ani, cu o uriașă încărcătură sufletească ne leagă, o umanitate extraordinară, dăruirea în muncă și în credință.

Ele au fondat națiunea română care, prin curaj, prin eroism, prin unitatea de sânge, de limbă și de spirit a reușit să supraviețuiască încercărilor dure ale istoriei.

Provinciile noastre – divizate de puteri cotropitoare, de imperii cu ambiții și puteri nețărmurite – au știut să-și mențină în adâncul inimii muzica absolut unică a cântecului de dor.

S-au prăbușit imperii: otoman, rusesc, austro-ungar și noi ne-am putut în sfârșit împlini destinul de țară ce-și înfăptuia Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sărbătoare sacră a neamului românesc.

Citește și: Ce vehicule militare veți vedea la parada de 1 Decembrie? La ce oră încep festivitățile?

Nu voi insista asupra cărturarilor, a bisericii, a oamenilor politici cărora le datorăm deșteptarea și activarea tuturor românilor cărora trebuie să le rămânem pe veci recunoscători.

Dar insist asupra faptului că, azi, monumentul pe care ar trebui să-l reprezinte în conștiința noilor generații strămoșii noștri – cărora le datorăm ceea ce suntem – devine progresiv inexistent.

Citește și: Parlamentul a abrobat înzestrarea Armatei Române. Ce arme cumpărăm: tancuri, submarin, rachete

Iar apelul meu din aceste clipe, către cei prezenți, către românii din întreaga țară și din diaspora, este un apel solemn pentru a face – și nu a lăsa în grija altora – tot ce e cu putință pentru ca fundamentele nobile pe care e clădită această națiune să pătrundă în inimile și în conștiința copiilor și adolescenților de azi, cu eleganță și discreție – temelie a culturii noastre, garanție a supraviețuirii noastre, încărcătură și fundament moral indispensabile pentru viitorul lor și al țării”, a transmis Cătălin Predoiu pe pagina sa de Facebook..

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te