Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? E mai bun alb sau roșu?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.10.2024 - 07:15
Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? E mai bun alb sau roșu? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? E mai bun alb sau roșu? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? E mai bun alb sau roșu? Sunt întrebări pe care mulți și le pun, mai ales atunci când trebuie să meargă la petreceri unde se consumă astfel de băutură.

SHARE

Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? Cum să te oprești 

Oamenii de știință ar putea fi mai aproape de a înțelege vinovatul din spatele consumului de vin roșu care provoacă dureri de cap pentru unii oameni, potrivit unei noi cercetări.

Alții spun că vinul roșu are beneficii pentru sănătate.

Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? E mai bun alb sau roșu?

Se spune că un pahar sau două de vin este cantitatea ideală care nu dă durere de cap mai târziu. Însă acestă afirmație nu pare universal valabilă. 

Cercetătorii americani spun că s-ar putea să fi descoperit de ce unii oameni au dureri de cap după doar un pahar mic de vin roșu, deși sunt bine să bea alte tipuri de alcool.

Citește și: Vinul roșu îți provoacă dureri de cap? Specialiștii au găsit explicația

Echipa de la Universitatea din California spune că acest lucru se datorează unui compus din strugurii roșii care poate afecta modul în care organismul metabolizează alcoolul.

Strugurii roșii produc mai multă quercetină atunci când sunt expuși la soare.

Și asta însemna că vinurile roșii mai scumpe, decât cele roșii ieftine, ar fi mai rele pentru persoanele predispuse la dureri de cap, susțin oamenii de știință.
 
Cât vin poți bea să îți întărești inima și să nu te doară capul a doua zi? E mai bun alb sau roșu? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
 

Un flavonol care apare în mod natural în vinurile roșii poate interfera cu capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul, provocând o acumulare de toxine care poate duce la dureri de cap rapide, sugerează studiul publicat în revista Scientific Reports.

Quercetina, flavonolul, este un compus vegetal care se găsește în fructe și legume, inclusiv struguri, fructe de pădure, ceapă și broccoli.

„Când (quercetina) intră în sânge, corpul tău o transformă într-o formă diferită numită glucuronid de quercetină”, a spus coautorul studiului Andrew Waterhouse, chimist în vin și profesor emerit la departamentul de viticultura și enologie de la Universitatea din California . „În această formă, blochează metabolismul alcoolului.” 

Citește și: Cât alcool poate să bea un șofer fără să riște dosar penal. Explicația medicilor

Vinul roșu are o cantitate de zece ori mai mare de compuși fenolici, în special flavonoide, decât vinul alb, ceea ce face din băutură un „concurent principal responsabil” pentru durerile de cap, au spus autorii citați de CNN.

Waterhouse și ceilalți cercetători și-au propus să descopere de ce durerile de cap după ce au băut doar unul sau două pahare de vin roșu se pot întâmpla chiar și persoanelor care nu au dureri de cap de la alte băuturi alcoolice - așa că au studiat modul în care flavonolul poate afecta o variantă genetică a unei enzime. numit ALDH2 care este implicat în metabolismul alcoolului în organism.

Aproape 8% din populația globală are o variantă a enzimei care nu este deosebit de activă, iar deficiența este foarte răspândită în rândul persoanelor de origine asiatică de est - afectând aproximativ 40% din această populație. A avea o variantă ALDH2 disfuncțională a fost asociată cu înroșirea pielii, palpitații ale inimii și dureri de cap după băutură.

Când oamenii beau, alcoolul este descompus în ficat de enzima alcool dehidrogenază, care îl transformă în compusul acetaldehidă - o „toxină binecunoscută, substanță iritantă și inflamatorie”, a spus autorul principal al studiului, dr. Apramita Devi, postdoctoral. cercetător în departamentul de viticultură și enologie de la UC Davis.

Unii beau puțin vin apoi îi doare capul - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Citește și: Ce băuturi alcoolice trebuie evitate după o anumită vârstă

Se presupune că prezența acetaldehidei în organism este de scurtă durată, deoarece enzima ALDH2 o transformă în acetat, care este mai puțin toxic.

Folosind teste de laborator, autorii au descoperit că un derivat al quercetinei - glucuronida de quercetină - a inhibat varianta enzimei. Interferența, au emis ipoteza, ar duce la o acumulare de toxină acetaldehidă - și dureri de cap - la persoanele care sunt mai susceptibile.

Un mecanism netestat

Dar experții care nu au fost implicați în cercetare îndeamnă la prudență, caracterizând studiul ca o propunere a unei teorii, mai degrabă decât o dovadă.

„Studiul a fost făcut doar într-un laborator, iar substanțele au fost testate în afara corpului uman în concentrații de câteva ori mai mari decât cele din sânge, după câteva pahare de vin”, a spus dr. Jonas Spaak, profesor asociat de cardiologie la Karolinska. Institutul din Stockholm, Suedia, prin e-mail.

Acest tip de cercetare poate genera idei despre procesele potențiale implicate în relația dintre vinul roșu și durerile de cap, a adăugat el, dar „în mod ideal, cercetătorii ar fi trebuit să includă mostre și teste de la oameni pentru a verifica acest mecanism”.

Citește și: Ordinea consumării băuturilor nu influențează gradul de mahmureală

Acest lucru este deosebit de important deoarece, în contexte naturale din corpul uman, derivatul de quercetină folosit de autori este ceva generat în ficat și excretat de rinichi, a spus dr. Vasilis Vasiliou, președintele departamentului de științe a sănătății mediului de la Universitatea Yale. Nici Spaak, nici Vasiliou nu au fost implicați în noul studiu.

Ce urmează în studiul durerilor de cap din vinul roșu

Autorii intenționează să-și testeze ipoteza într-un mic studiu clinic pe oameni care dezvoltă aceste dureri de cap, comparând vinurile roșii cu cantități mari de quercetină cu cele care au puțin.

„Este important să menționăm, de asemenea, că tot consumul de alcool (este) numai pentru plăcere și că nu există nicio dovadă solidă pentru efectele pozitive asupra sănătății (ale) vinului roșu sau alcoolului, ci dovezi solide pentru daune legate de doză”, a transmis Spaak. „Dacă bei, fă-o cu moderație.”

Care vin este mei bun pentru sănătate? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Pentru a minimiza durerile de cap, puteți, de asemenea, experimenta și încerca vinuri produse de o varietate de producători și soiuri de struguri, deoarece „nivelurile de compuși care pot declanșa dureri de cap în vinul roșu variază substanțial între diferitele vinuri”, a adăugat el.

Quercetina este produsă de struguri ca răspuns la lumina soarelui, a spus Waterhouse. „Dacă cultivați struguri cu ciorchinii expuși, așa cum fac în Valea Napa pentru caberneturile lor, obțineți niveluri mult mai mari de quercetină. În unele cazuri, poate fi de patru până la cinci ori mai mare.”

Drept urmare, s-ar putea să ai mai mult noroc cu vinuri roșii mai ieftine sau cu vinuri albe, care au un conținut mai scăzut de flavonoli, conform studiului.

Cât de adevărat este că vinul este bun pentru sănătatea inimii?

De ani de zile, studiile au arătat o relație între consumul unei cantități moderate de vin roșu și sănătatea inimii, dar experții spun că este important să înțelegeți ce înseamnă asta înainte de a vă prescrie un pahar sau două pe zi.

Nicio cercetare nu a stabilit o legătură cauză-efect între consumul de alcool și o sănătate mai bună a inimii. Mai degrabă, studiile au descoperit o asociere între vin și beneficii precum un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă .

Nu este clar dacă vinul roșu este asociat direct cu acest beneficiu sau dacă alți factori sunt în joc, a spus dr. Robert Kloner, director științific și director de cercetare cardiovasculară la Huntington Medical Research Institutes și profesor de medicină la Universitatea din California de Sud.

„Este posibil ca băutorii de vin să aibă mai multe șanse să aibă un stil de viață mai sănătos și o dietă mai sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, despre care se știe că este cardioprotector”, a spus el.



Dar poate că nici măcar nu trebuie să bei vin roșu pentru a obține beneficiul, a spus Kloner. Cantitățile moderate de bere și băuturi spirtoase au fost, de asemenea, legate de un risc mai scăzut de boli de inimă.

Este o presupunere comună că vinul roșu poate fi bun pentru inimă, deoarece conține antioxidanți precum resveratrolul, care se găsește în principal în coaja strugurilor, dar și în alune și afine. Unele studii sugerează că resveratrolul poate reduce colesterolul și scădea tensiunea arterială.

Studiile au descoperit că consumul moderat de alcool poate avea unele beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea nivelului „bun” de colesterol HDL și scăderea riscului de diabet . Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, obezitate, unele tipuri de cancer și accident vascular cerebral, ca să nu mai vorbim de efectul său negativ asupra inimii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te