Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,17 %
Marcel Ciolacu 20,39 %
94,90 %
Elena Lasconi 17,79 %
George Simion 14,21 %
Click aici pentru rezultate complete

Cât de sănătoase sunt de fapt ouăle? Cât de mult pot fi păstrate în frigider după Paște?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.05.2024 - 13:56
Cât de sănătoase sunt de fapt ouăle - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cât de sănătoase sunt de fapt ouăle - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii mănâncă foarte multe ouă în perioada sărbătorilor de Paște. Sunt păreri pro și contra față de consumul acestui aliment. Mai mult, după sărbători rămân foarte multe ouă. Acestea trebuie depozitate în condiții speciale.

SHARE

Oul este unul din cele mai valoroase alimente, mai ales datorită proteinelor. Oferă minerale, oligoelemente și conține acizi grași, nesaturați. 

Dar după sărbătorile pasacale rămân foarte multe ouă. Există condiții speciale de păstreare a acestora. Dar trebuie să fim atenți la data de valabilitate. 

Cât de sănătoase sunt de fapt ouăle? Cât de mult pot fi păstrate în frigider după Paște?

Deși putem afirma cu certitudine că oul este un aliment foarte sănătos, calitatea acestora depinde de felul în care sunt hrănite găinile.

Coaja maro sau albă depinde de rasa de găini, dar conținutul oului este același. 

Și totuși, culoarea depinde de felul în care sunt ținuți și hrănite păsările: de asta depinde și diferențele în compoziția ouălor, potrivit zdf.de. 

Citește și: Ce poți face cu cojile de ouă? Rezultate uluitoare ale unui studiu. Ce au descoperit cercetătorii?

Ouăle care provin de la găinile crescute în aer liber care au mâncat semințe sunt mai bogate în substanțe valoroase precum acizii grași nesaturați, subliniază nutriționistul german David Fäh. 

Gălbenușul conține colesterol pe care mulți oameni vor să îl evite. Dar colesterolul alimentar are o importanță limitată pentru nivelul general al colesterolului la oameni, explică nutriționistul.

Continuă să persiste convingerea că ouăle sunt o bombă de colesterol dar studiile au respins demult această ipoteză. Ouăle sunt în general foarte sănătoase, spune experta în nutriționism Brigitte Bäuerlein.

Nu este nevoie să vă preocupați despre conținutul de colesterol din ouă, deoarece ouăle conțin și lecitină, o substanță care reduce nivelul de colesterol sin organism. Cine nu are niveluri ridicate de grăsimi poate mânca ouă fără probleme.

Nimic în neregulă să mănânci câteva ouă de Paște. Cantitatea de ouă rezonabilă și sănătoasă era de maxim 3 ouă pe săptămână. Dar noile recomandări de la Societatea Germană de Nutriție DGE se concentrează pe sănătatea pământului, și asta înseamnă că ar trebui să consumăm cât mai puține ouă pentru că au un impact asupra mediului, scrie ziarulromanesc.de.

Cum păstrăm ouăle

Data optimă de consumare pentru ouăle proaspete nu trebuie să depășească 28 de zile după depunere. Ultima dată de vânzare este a 21 a zi de la ouat.

Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?

Ouăle în coajă trebuie păstrate în frigider până la șase săptămâni.

Ouăle fierte au termen de valabilitate de circa două săptămâni la temperatura camerei și până la 4 săptămâni la frigider.

Puteți vedea rapid dacă oul crud este încă proaspăt. Pentru a face acest lucru, puneți oul într-un pahar cu apă. Dacă se scufundă, este proaspătă.

Dacă oul plutește la suprafață, este deja vechi de câteva săptămâni. Motivul pentru aceasta este coaja poroasă prin care apa din gălbenuș se evaporă în timp. Aceasta creează o cameră de aer.

Aceasta înseamnă că cu cât oul este mai în vârstă, cu atât conține mai mult aer și se ridică în paharul cu apă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te