Capitala europeană cu cele mai mici prețuri pentru vacanță. Cât costă un prânz?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.05.2024 - 14:00
Capitala europeană cu cele mai mici prețuri pentru vacanță - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cele mai bune vacanțe sunt cele care nu îți consumă toți banii doar pe mâncare și cazare. Un oraș din Europa este considerat cel mai atractiv din punctul de vedere al raporftului calitate- preț.

SHARE

Turismul pare să fie tot mai scump însă sunt destinați care reușesc să țină pasul și să atragă mulți oameni fără să îi falimenteze încă din prima zi. 

Costul cazării și mâncării reprezintă, de cele mai multe ori, cea mai mare parte din bugetul unei călătorii. 

Un oraș din Europa pare să sfideze aceste creșteri. 

Capitala europeană cu cele mai mici prețuri pentru vacanță. Cât costă un prânz?

Raportul anual al Oficiului Poștal britanic privind banii de călătorie compară prețurile pentru vacanțe scurte în 37 de orașe din Europa, atât în general, cât și pentru anumite elemente specifice, cum ar fi cazarea, mesele și atracțiile culturale.

Vilnius, capitala Lituaniei, și-a recâștigat poziția de oraș cu cel mai bun raport calitate-preț. Costurile sale sunt cu peste 10% mai mici decât cele ale Lisabonei, ocupanta locului al doilea, și mai puțin de jumătate din cele ale altor 18 orașe.

Citește și: De ce pleacă românii la mare în Bulgaria: 22 de plaje de la ei au steag albastru. La noi sunt doar 6

Pe locul al doilea, Lisabona, din Portugalia, este în continuare cel mai bun oraș din Europa de Vest. În ciuda unei creșteri de 26% a costului mediu al cazării de trei stele, prețurile rămân bune pentru mese, băuturi și alte produse turistice. Lille, din Franța, a urcat șapte poziții, ajungând pe locul al treilea, ajutat de o scădere de 30% a costurilor de cazare, conform stirileprotv.ro.

Vilnius este frumoasa capitală a Lituaniei. Orașul vechi, delicat și pictat în culori pastelate, este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. 

Puteți petrece ore întregi rătăcind prin concepția sa de arhitectură, de la clădirile civile baroc fastuoase până la bisericile gotice. Admirați biserica Sfânta Ana din secolul al XV-lea, cu piatră trandafirie, foarte ornamentată, și catedrala neoclasică albă strălucitoare din piața omonimă. În fața clădirii, veți găsi țiglă Stebuklas (care se traduce prin „miracol” în engleză).

Acesta marchează punctul de plecare al Căii Baltice, un lanț uman format la 23 august 1989 de două milioane de oameni în Estonia, Letonia și Lituania - cel mai lung lanț uman neîntrerupt din istorie - ca un act de protest împotriva ocupației sovietice, scrie Forbes.

Turiștii cu buget redus care caută mâncăruri ieftine au de unde alege în Vilnius. Orașul este cunoscut pentru cantinele sale - restaurante ieftine și vesele care servesc mâncăruri din epoca sovietică.

Citește și: Unde se află „Orașul de aur” care îi uimește pe vizitatori? A fost fondat acum aproape 900 de ani

La Zilvino Restoranas, vă puteți bucura de un bol de borș de supă de sfeclă borscht sau šiupininė sriuba (supranumită supa mahmurelii) plină de savoare pentru aproximativ 3 dolari. La Sultiniai, vă puteți sătura de rulouri de varză umplute cu carne de porc, numite balandeliai, sau de cepelinai, mâncarea națională mult îndrăgită, formată din găluște de cartofi și carne.

Pe de altă parte, Amsterdam este cea mai scumpă destinație conform aceluiași raport. Asta în ciuda faptului că orașul olandez a înregistrat o scădere de 8,3% a prețurilor, a noua cea mai mare scădere dintre toate cele analizate. Belfast este cea mai scumpă dintre capitalele britanice, urmată îndeaproape de Edinburgh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te