De ce pleacă românii la mare în Bulgaria: 22 de plaje de la ei au steag albastru. La noi sunt doar 6

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.05.2024 - 14:09
De ce pleacă românii la mare în Bulgaria - Foto: Facebook/ Vacante Bulgaria (rol ilustrativ)

În fiecare an, tot mai mulți români merg pe litoralul Mării Negre. Însă mulți preferă litoralul bulgăresc. Turiștii spun că plătesc prețuri rezonabile pe servicii mai calitative la vecinii bulgari decât la noi.

SHARE

Românii merg des pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Ei spun că primesc servicii mai bune. De altfel, foarte multe plaje din Bulgaria au fost distinte cu Steagul Albastru. Avem și noi însă sunt puține.

Pentru a fi premiate cu Steagul Albastru, plajele trebuie să îndeplinească peste 30 de criterii.  

De ce pleacă românii la mare în Bulgaria: 22 de plaje de la ei au steag albastru. La noi sunt doar 6

Conform presei bulgărești, 22 de plaje și portul de agrement Dinevi vor primi certificatul Steagul Albastru în 2024, Anunțul a fost făcut de Stanimir Georgiev, președintele Consiliului de Administrație al Mișcării Steagul Albastru din Bulgaria.

Anul acesta mai este o plajă față de anul precedent 2023. Certificatele vor fi prezentate în cadrul unei ceremonii oficiale între 20 și 30 mai, care este încă în proces de organizare, a subliniat Dimitrov.

Decizia de a acorda certificatul pentru 23 de locații din Bulgaria a fost luată de un juriu internațional la Copenhaga. Există steaguri albastre aproape pe toată coasta. Cel mai mare număr de locuri premiate în acest an se află pe teritoriul municipiului Nesebăr.

Citește și: Vacanța pe litoral, în extrasezon, mai scumpă ca în Grecia sau Turcia. 120€/ noapte la Mamaia

Plajele bulgare care vor primi certificarea Steagul Albastru sunt: ​​Arkutino, Dyuni – Sud, Dyuni, Harmanite, Sozopol – Central, Camping Chernomorets Beach, Pomorie – Est, Nesebăr – Sud, Sunny Beach – Sud, Sunny Beach – Central, Sunny Beach – Nord,

Sveti Vlas – Central, Sveti Vlas – Plaja nouă, Sveti Vlas – Est, Obzor – Centru, Byala – Sud, Plaja Hizha Chernomorets, Zi însorită, Nisipurile de Aur, Kranevo – Nord, Albena, Laguna Byalata.

Certificatul Steagul Albastru este cea mai consacrată etichetă ecologică și standard în turism, evidențiind plajele și porturile din întreaga lume, inclusiv pe cele din stațiunile proeminente din Bulgaria.

Pentru a câștiga premiul Steagul Albastru, managerii de plajă și portul de agrement trebuie să îndeplinească o serie de criterii legate de calitatea apei de mare, informații despre mediu și educație ecologică, siguranță, servicii și facilități. Participarea la programul Blue Flag este voluntară și depinde în principal de inițiativa și ambiția concesionarilor de plajă, scrie gna.org.gn.

Citește și: Turiști români, nemulțumiți de vacanța în Bulgaria. ”Cineva trebuia să o spună până la urmă”

Câte plaje cu steag albastru sunt în România?

România are 6 plaje premiate cu titlul ”Blue Flag” în 2023: Citadel Beach; Plaja Azur; Vega Vintage Beach – Mamaia; Phoenicia Beach; Marina Regia Beach, “Phoenicia Blue View” din Olimp.

Calificativul, care este acordat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, le oferă turistilor garanţia că în aceste locuri apa şi nisipul sunt curate şi că există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc, scrie airlinestravel.ro.

Plajă în România - Foto: Radiovacanta.ro/Ovidiu Oprea

Citește și: Experiență de coșmar pentru o turistă care a mers în vacanță în Turcia. ”Nu știau că înțeleg limba”

Plaja Marina Regia este în Năvodari. Aceasta este cu nisip fin de calitate. Beneficiază de salvamari și numeroase facilitati de cazare, Spa și restaurant la Hotel Marina Regia. Plaja este situată în apropierea orașului Năvodari și a municipiului Constanța.

Plaja Phoenicia se află în vecinătatea complexului turistic Phoenica Holiday Resort. Este renumită pentru nisipul fin și pentru jocuri pe plajă și sporturi nautice. Plaja are salvamari!

Vega Vintage Beach – Mamaia este premiată cu titlul ”Blue Flag” încă din 2007. Plaja este în apropierea vestitului Hotel Vega, în centrul stațiunii Mamaia. Plaja are nisip fip și dispune de posturi de salvamari. Nu lipsesc jocurile pe plajă și sporturile nautice.

Citadel Beach este o plajă frumoasă și modernă, aflată între Eforie Nord și Eforie Sud. Se află în apropierea hotelului tip boutique Citadel, care are vedere la mare.

Plaja Azur este o nouă plajă ce a primit premiul ”Blue Flag”. Se află în apropierea unității de cazare Vila Plaja Azur, între Eforie Nord și Eforie Sud.

“Phoenicia Blue View” din Olimp – prima plajă certificată Blue Flag în această stațiune. Este plaja privată a complexului hotelier Phoenicia Blue View.

Ca să obţină steagul albastru, aministratorii plajelor trebuie să îndeplinească 33 de criterii. Printre altele, sunt obligaţi să aibă locuri special amenajate pentru sporturile de apă şi căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, trebuie să le împartă turiştilor materiale informative despre păstrarea curăţeniei şi protejarea mediului înconjurător.

Blue Flag este considerat un simbol al protecţiei mediului la cel mai înalt standard, tocmai de aceea plajele şi sporturile de agrement care au această distincţie sunt şi cele mai căutate de turişti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te