Ministerul Apărării Naționale (MApN) a atras atenția asupra unei noi campanii de dezinformare care circulă pe platformele sociale, în special pe TikTok.
Campanie de FAKE NEWS răspândită pe TikTok, demontată de MApN. Cum sunt panicați românii de război
Un utilizator a postat un videoclip cu un convoi militar în deplasare, îndemnând la distribuirea masivă a clipului, inducând astfel panica în rândul românilor cu privire la implicarea României în războiul din Ucraina.
Internauții au lansat o avalanță speculații alarmiste despre o posibilă mobilizare militară, cu scopul de a induce confuzie și teamă în rândul populației.
Exercițiul multinațional DACIAN SPRING 2025
În realitate, imaginile surprind mijloace tehnice ale armatei poloneze aflate în tranzit prin România, în drum spre exercițiul multinațional DACIAN SPRING 2025, desfășurat între 5 și 23 mai.
Exercițiul reunește 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din 10 țări NATO, fiind planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).
Sursa foto: Facebook/Forțele terestre române
Exercițiu NATO anunțat oficial încă din ianuarie
MApN reamintește că acest exercițiu a fost anunțat încă din luna ianuarie, iar în 16 aprilie a fost transmis un comunicat oficial cu privire la desfășurarea sa. Antrenamentele vor avea loc în poligoanele de la Smârdan, Cincu, Capu Midia, Bogata și Frecăței.
Ca urmare, în această perioadă, cetățenii pot observa în trafic coloane militare aparținând României sau țărilor aliate, în deplasare către și dinspre zonele de instruire. MApN dă asigurări că aceste deplasări vor fi efectuate preponderent pe timp de noapte pentru a reduce disconfortul în trafic și impactul asupra comunităților locale.
Sursa foto: Facebook/Forțele terestre române
Ministerul transmite că DACIAN SPRING 2025 este un exercițiu defensiv, transparent și conform obligațiilor internaționale ale României.
Astfel de exerciții întăresc capacitatea de reacție și interoperabilitatea forțelor NATO, într-un context de securitate regională tensionat.
MApN le cere cetățenilor să fie vigilenți și să verifice sursa informațiilor pe care le distribuie în mediul online, pentru a nu contribui, involuntar, la răspândirea dezinformărilor.