Marea Britanie a fost prima țară care a limitat călătoriile internaționale din cauza variantei Omicron, trăgând un semnal de alarmă cu privire la mutațiile acesteia, iar în decembrie a introdus sfaturi privind munca la domiciliu, mai multe purtări de măști și treceri de vaccinuri pentru a încetini răspândirea acestuia.
Dar, în timp ce cazurile au urcat până la un nivel record, spitalizările și decesele nu au crescut în aceeași măsură, în parte din cauza introducerii vaccinurilor de rapel în Marea Britanie și a gravității mai reduse a variantei.
Abordarea lui Johnson de a evita închiderile și de a trăi cu virusul contrastează cu o abordare de toleranță zero față de COVID-19 în China și Hong Kong, precum și cu restricții mai dure în multe alte țări europene.
Citește și: Fantoma de la IGPR: Benone Marian Matei, chestorul fără CV, fără declarație de avere
„Multe națiuni din Europa au îndurat noi închideri pe timp de iarnă... dar acest guvern a luat o cale diferită", a declarat Johnson în fața parlamentarilor, afirmând că guvernul a luat cele mai dure decizii și că numărul celor care au ajuns la terapie intensivă a scăzut.
„Oamenii noștri de știință cred că este probabil ca valul Omicron să fi atins acum punctul maxim la nivel național... datorită campaniei extraordinare de stimulare, împreună cu modul în care publicul a răspuns la măsurile din Planul B, ne putem întoarce la Planul A".
NOW - UK PM Boris Johnson: "The government will no longer mandate the wearing of face masks anywhere."pic.twitter.com/5gM3WnvUCf
— Disclose.tv (@disclosetv) January 19, 2022
Johnson a declarat că niciuna dintre așa-numitele măsuri din Planul B nu va rămâne, deoarece măștile de față nu vor fi impuse legal nicăieri, permisele COVID nu vor fi obligatorii și sfaturile de a lucra de acasă vor înceta.
Johnson s-a confruntat cu critici pentru modul în care a gestionat pandemia în general, iar Marea Britanie a raportat 152.513 decese, al șaptelea cel mai mare număr la nivel mondial. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au urmat propriile măsuri anti-coronavirus, în general cu restricții mai dure, dar au început, de asemenea, să le atenueze.