Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Boloș: Proiecte de milioane pentru sănătate și IMM-uri! Noile finanțări europene lansate de MIPE
„Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene publicate de Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene.
Citește și România ar putea accesa 150.000.000 euro pentru economie, investiții și industrie. Anunț oficial
Sunt apeluri care acoperă domenii esențiale - sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale”, a scris Boloș pe Facebook.
Citește și Boloș: România accelerează absorbția fondurilor europene: 1,300.000.000 € în primele luni din 2025
Acesta a precizat că 55 de milioane de euro sunt alocate pentru prevenția și depistarea cancerului colorectal, iar prin acest apel sunt finanțate testări gratuite, achiziția de echipamente medicale și dotări pentru centrele de prevenție, activități de informare, consiliere și conștientizare și sprijin logistic pentru pacienți.
„Este un apel în plină desfășurare care finanțează programe regionale de screening pentru cancerul colorectal, care oferă gratuit servicii medicale, informare și sprijin logistic persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate - acolo unde accesul la prevenție este cel mai scăzut.
Apelul se va închide la data de 27.06.2025, ora 17:00”, a subliniat ministrul în postarea sa.
Beneficiarii eligibili sunt instituții publice din domeniul sănătății, universități de medicină, autorități locale și ONG-uri. Obiectivul este ca peste 45.000 de persoane din grupuri vulnerabile vor beneficia de testare, informare și diagnostic precoce.
De asemenea, un apel de proiecte, în valoare de 16,5 milioane de euro, este destinat screening-ului pentru cancerul pulmonar.
Prin acest apel, MIPE finanțează proiecte care vor organiza, la nivel național, programe de prevenție, depistare precoce și orientare către diagnostic pentru cancerul pulmonar, cu accent pe persoanele aflate în situații de vulnerabilitate socială sau economică.
Bugetul total disponibil este de 16,5 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă pentru un proiect este de 50 milioane lei.
„Finanțăm achiziția de echipamente medicale, formarea personalului medical (medici de familie, pneumologi, oncologi etc.), campanii de informare, consiliere și mobilizare a populației, servicii de transport și sprijin pentru pacienți, dar și dezvoltarea Registrului Național de Screening pentru cancer pulmonar.
Parteneri eligibili pot fi universitățile publice de Medicină și Farmacie, autorități publice centrale și locale, unități sanitare publice, precum și ONG-uri. Apelul se închide la data de 12.05.2025, ora 17:00”, a transmis oficialul MIPE pe pagina de socializare.
Potrivit sursei citate, prin Programul Tranziție Justă va fi lansat un apel dedicat microîntreprinderilor din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș - pentru investiții care pot genera locuri de muncă, modernizare și dezvoltare economică locală, fondurile alocate fiind de 206 milioane de euro.
Astfel, va fi finanțată achiziția de echipamente tehnologice și active corporale/necorporale, lucrări de construire, modernizare, extindere a spațiilor de producție sau servicii, digitalizare și măsuri pentru eficiență energetică, dar și cursuri de calificare pentru angajați și crearea de locuri de muncă noi.
„Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 50.000 euro și maximum 300.000 euro per întreprindere unică
Acum suntem în faza de pregătire a proiectelor, peroiada de depunere fiind 01.07.2025 - 01.09.2025”, a punctat oficialul MIPE.
Alte 97 de milioane de euro sunt alocate pentru dezvoltarea de centre de zi și terapii psihologice pentru copiii cu dizabilități, apelul fiind în faza de consultare.
Acesta susține crearea și extinderea de centre de zi în care copiii cu dizabilități să aibă acces la terapii adaptate nevoilor lor - psihologice, logopedice, educaționale sau de recuperare - în special în comunitățile cu resurse limitate.
„Se finanțează servicii de terapie pentru copii (psihologie, logopedie, consiliere, pregătire pentru școală), cursuri pentru părinți privind sprijinul acordat copilului, dotarea și amenajarea spațiilor centrelor de zi. Beneficiarii eligibili sunt furnizorii acreditați de servicii sociale, în parteneriat cu autorități locale, DGASPC-uri, furnizori publici sau privați de servicii sociale.
Obiectivul este ca minimum 120 de copii cu dizabilități să fie sprijiniți în fiecare proiect.
Este o investiție care aduce sprijin acolo unde el lipsește cel mai des: în comunități în care copiii cu dizabilități nu au parte de serviciile de care au nevoie”, a mai scris ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, pe pagina sa de socializare.