Declarația viceprimarului vine după ce, în ultima ședință a Consiliului General al Muncipiului București, a criticat amplasarea Muzeului Holocaustului pe Lipscani, despre care a spus că este „o zonă plină de românism”, „vascularizată în istoria noastră, a românilor”.
Atunci, Bădulescu a precizat că va vota pentru proiect, deși „îl doare sufletul”. Proiectul a picat, după ce majoritatea consilierilor din CGMB s-a abținut de la vot.
Afirmațiile au fost criticate de Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Holocaustului de la Washington, și de către Institutul „Elie Wiesel”, instituția care ar trebui să se ocupe de amenajarea muzeului, acuzându-l de antisemitism.
„Mă bucur că acelui domn care vine din America (Radu Ioanid, n.red.) i-a ieșit pe gură numele mareșalului Antonescu, iar pentru mine asta e cea mai mare victorie. Că se face, că nu se face muzeul, eu am să votez pentru muzeu, dar s-o lase mai subțire pe scări cu mareșalul Antonescu, așa să scrieți la ziar. Pentru că intenționez săptămâna viitoare să iau aprobările necesare pentru a face un bust mareșalului Antonescu în București”, a declarat Aurelian Bădulescu, pentru Newsweek România.
Întrebat dacă este un admirator al mareșalului Antonescu, viceprimarul Bădulescu a răspuns: „Nu sunt un admirator; din câte știu, mareșalul Antonescu face parte din istoria României, alături de Zelea Codreanu și de evreii care au fost masacrați și omorâți de naziști”.
Aurelian Bădulescu, apropiat al primarului general Gabriela Firea (PSD), a fost exclus din PSD la începutul lunii martie. Atunci, a declarat că va contesta decizia în instanță.
Concluzia Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, prezentată într-un raport prezentat în 2004, este că, în timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280 000 şi 380 000 de evrei români şi ucraineni. În Holocaust au pierit şi aproximativ 135 000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată sub conducere maghiară, precum şi 5000 de evrei români care se aflau atunci în alte ţări din Europa. Principalii vinovați pentru Holocaustul românesc sunt autoritățile române . „Responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina şi Transnistria este indiscutabilă, fiind implicat direct în măsurile represive împotriva evreilor”, a mai arătat raportul.
Muzeul Holocaustului și al istoriei evreilor este un proiect lansat în 2016, sprijinit de Administrația Prezidențială, Guvern și Primăria Capitalei. Din 2016 până în prezent, muzeul nu a putut fi realizat, din cauză că Primăria a avut probleme cu alocarea sediului. Citiți mai multe despre acest subiect în numărul de săptămâna viitoare al Newsweek România.