Au apărut noi specii de țânțari și sunt la granița cu România. Înțepătura lor poate produce epidemii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.04.2024 - 18:47
Au apărut noi specii de țânțari și sunt la granița cu România. Înțepătura lor poate produce epidemii Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Vremea caldă i-a afectat și pe țânțari, sezonul acestora a fost amânat, așa că anul acesta ne puteam aștepta la prezența unor specii neobișnuite.

SHARE

În sezonul actual, nu trebuie doar să luptăm împotriva speciilor obișnuite, ci trebuie să ne apărăm și împotriva țânțarilor nou apăruți în Ungaria.

Sezonul țânțarilor, care durează acum din februarie până la sfârșitul lunii octombrie, s-a schimbat și prin faptul că insectele sunt active 24 de ore pe zi și, în plus, nu se retrag să se odihnească nici măcar la soarele fierbinte, ci încă atacă.

Schimbările climatice pot duce la apariția speciilor neindigene și, totodată pot provoca dezvoltarea unor epidemii și apariția de noi boli. Avertismentul epidemiologic a fost făcut de către un laborator național de virusologie din Ungaria.

Au apărut noi specii de țânțari și sunt la granița cu România. Înțepătura lor poate produce epidemii

O astfel de specie nouă este țânțarul tigru, care a apărut în țara noastră în 2014 și era deja prezent în toată Ungaria până în 2023. Ne putem apăra eficient împotriva lor doar prin eradicarea zonelor de reproducere.

Dar vom auzi din ce în ce mai multe despre țânțarul coreean și țânțarul japonez , iar speciile domestice devin, de asemenea, din ce în ce mai periculoase. Din acest motiv, prevenirea și protecția personală adecvată împotriva acestora sunt esențiale.

O boală mortală a ajuns la frontierele României. Care este animalul de casă care o transmite?

Psitacoza, o infecție bacteriană cunoscută și sub numele de febra papagalică, este în majoritatea cazurilor o boală ușoară, cu dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane, după o perioadă de latență de 5-14 zile. 

Studiile au arătat că această boală se transmite rar de la o persoană la alta, dar nu și în ultimul an.

Boala se transmite prin mușcătura unei păsări bolnave sau prin contactul cu ciocul acesteia

Citește și: Nemulţumire la spitalele din Iaşi. Unii medici stau degeaba, sunt leneşi şi iau enorm de mulţi bani 

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare. Sunt raportate tot mai multe cazuri în care persoana infectată nu a călătorit sau nu a intrat în contact cu păsări sălbatice.

De anul trecut, 18 cazuri confirmate au fost raportate în Austria, iar în Germania au fost diagnosticate 19 cazuri de febră papagayla, dintre care 16 au fost spitalizate

Zeci de cazuri raportate

Citește și: Cele mai periculoase boli care circulă acum în România. Cercetător: ”De ambele se poate muri”

Dintre cei peste 20 de pacienți din Danemarca, 15 au fost spitalizați cu complicații de pneumonie, iar patru au murit din cauza bolii.

În Suedia, numărul de 26 de pacienți înregistrați la sfârșitul anului 2023 a crescut cu 13 în acest an, în timp ce în Țările de Jos numărul de cazuri a ajuns la 21 la sfârșitul lunii februarie. A existat și un deces.

Citește și: O boală „medievală” se răspândește rapid în tranșeele soldaților ruși din Ucraina. Devine pandemie?

Virusul este prezent și în Ungaria, cu 3 pacienți confirmați infectați, până acum, numai în 2024. Virusul nu este o apariție recentă, fiind înregistrate șapte cazuri între 2018 și 2022.

Majoritatea acestor pacienți au intrat în contact cu păsări sălbatice sau domestice de companie. OMS face apel la deținătorii de păsări să evite supraaglomerarea în cuști, să le păstreze curate și să sporească practicile de igienă, inclusiv spălarea frecventă și temeinică a mâinilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te