Apă maro la robinete în Pitești, în ciuda unor investiții europene masive

DE Miruna Moldoveanu | 08.02.2021 - 12:32
Apa la robinet în Pitești/FOTO: presshub.ro

Cu toate că au fost făcute investiții de zeci de milioane de euro din fonduri UE și că au existat lucrări care au durat ani întregi și facturi-record pentru cetățeni, apa potabilă livrată piteștenilor este neagră și e imposibil de băut, scrie presshub.ro

SHARE

În plus, un întreg cartier, una dintre cele mai năpăstuite zone din oraș, a fost complet ignorat în proiectele de până acum ce au vizat modernizarea rețelelor de apă și canal.

Colonia ACH (Antrepriza Construcţii Hidrotehnice), un cartier de la periferia Piteştiului aflat la doi paşi de centura ocolitoare a orașului, a fost neglijată constant de către autorităţile locale. În cartierul în care trăiesc în total 140 de familii şi sute de câini maidanezi nu au fost introduse nici până acum apa şi canalizarea, deşi a existat un proiect european în acest sens.

Culmea e că acest cartier mărginaş a fost pur și simplu ignorat într-un amplu proiect pe fonduri europene de către Apă Canal 2000 SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Piteşti. Apă Canal implementează de peste doi ani un proiect cu fonduri europene în valoare de 165 de milioane euro, proiect ce include şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Piteşti şi în Argeş cu peste 300 de kilometri. Şi deşi colonia ACH putea fi inclusă în acest proiect fără probleme, nimeni nu s-a ostenit să ia în calcul şi cele 140 de familii care locuiesc aici.

„Am fost de mai multe ori, în ultima perioadă, în colonia ACH şi pot să spun că sunt pur şi simplu revoltat că acest cartier al Piteştiului nu are deloc utilităţi. Este o situaţie cu totul anormală. Am fost stupefiat să aflu că cei de la Apă Canal nu au inclus şi acest cartier în amplul proiect cu fonduri europene pe care îl derulează din 2018. Drept urmare, am luat deja o primă măsură fermă: cei de la Apă Canal vor suporta din bugetul propriu pe 2021 introducerea canalizării în colonia ACH”, precizează Cristian Gentea, primarul Piteştiului.

Proiectul pe fonduri europene implementat de către Apă Canal are o valoare cumulată de 164,6 milioane euro, o mare pondere având-o lucrările din Piteşti, cu o valoare de 63,4 milioane euro, la care se adaugă 12 milioane de euro pentru modernizarea Staţiei de epurare Piteşti.

Cunoscut sub numele de Colonia ACH, cartierul mărginaş din Piteşti a fost ridicat acum mai bine de 35 de ani, fără vreun confort, pentru muncitorii care lucrau la fosta Antrepriză de Construcţii Hidrotehnice şi realizau barajele din Argeş şi alte lucrări importante în domeniul construcţiilor. Singura sursă de apă potabilă este o cişmea aflată pe strada principală.

După cum spune Maria Antonescu (60 de ani), „ne chinuim de pe o zi pe alta… Cel mai greu e iarna, când trebuie să punem multe haine pe noi ca să nu îngheţăm. Nu ne-a băgat nimeni în seamă de la Primăria Piteşti până acum sau vreun parlamentar. Când e campanie, toţi se laudă că fac şi că dreg, dar în realitate nu fac nimic pentru oameni. Trăim în nişte condiţii ca de dinainte de război… Sper să apuc ziua când vom avea şi noi apă şi gaze”.

Oamenii au fost de mai multe ori în audienţe la foştii primari ai oraşului (Tudor Pendiuc, Cornel Ionică), dar nimeni nu i-a băgat în seamă, potrivit presshub.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te