Apa caldă, oprită total în Ploiești. Președintele CJ vrea rezilierea contractului încheiat de 2 luni

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.08.2022 - 18:09
Apa caldă, oprită total în Ploiești. / Foto: pexels.com

Contractul de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în Ploieşti ar putea fi reziliat la mai puţin de trei luni de la încheierea licitaţiei, după ce operatorul a sistat livrarea de apă caldă pentru minim 30 de zile, invocând lucrări.

SHARE

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, luni, într-o şedinţă de îndată a CJ, că a convocat o şedinţă AGA a ADI Termo Prahova în care se va discuta rezilierea acestui contract.

"Avem o firmă care deţine contractul de delegare prin concesiune a serviciului public de termie în municipiul Ploieşti. Firma asta a câştig licitaţia acum două luni de zile, iar acum, de la 1 august, au anunţat să suspendă livrarea de apă caldă în municipiul Ploieşti. Mi se pare total inacceptabil să întrerupă livrarea de apă caldă către populaţie. Mi se pare inadmisibil să creadă orice firmă ar veni să preia serviciul acesta de apă caldă şi termie că poate să facă ce vrea aici în Ploieşti. Mâine am convocat o şedinţă AGA la ADI Termie şi în şedinţa asta o să dezbatem posibilitatea rezilierii contractului de termie, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Pentru aceasta, vă solicit un mandat", a spus Dumitrescu, relatează Agerpres.

Citește și: O condamnată în dosarul „Trofeul Calității”, alături de Adrian Năstase, a scăpat de pedeapsă

El a explicat că în contract există un punct care prevede că societatea este obligată să asigure continuitatea serviciului de apă caldă şi căldură, iar juriştii analizează contractul în vederea dezbaterilor care vor avea loc marţi.

"Dacă s-ar întâmpla să se rezilieze, nu trebuie să se teamă ploieştenii că intrăm într-o nouă licitaţie, ci avem posibilitatea unei încredinţări directe pe situaţii de urgenţă a serviciului de termie. E inacceptabil ca un oraş întreg să rămână fără apă caldă minim o lună de zile, la 2 luni după câştigarea licitaţiei. (...) Vreau să vă rog să îmi acordaţi mandat, dacă condiţiile sunt îndeplinite, să putem rezilia", a mai afirmat preşedintele CJ.

Consilierii judeţeni i-au acordat prin vot mandatul solicitat.

Citește și: Metroul din București, un „cărbune încins” pentru ministrul Sorin Grindeanu și primarul Nicușor Dan

Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat nu au apă caldă

Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază, de luni dimineaţă, de apă caldă ca urmare a unor lucrări care, conform operatorului de termoficare, vor dura circa 30 de zile, o parte dintre spitalele care funcţionează în oraş, între care cel de Pediatrie şi Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) fiind, de asemenea, afectate.

Demararea acestor lucrări a fost anunţată, săptămâna trecută, de noul operator al Ploieştiului - Termoficare Prahova SA - prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă.

"Odată cu preluarea capacităţilor de producţie de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizarea a apei calde menajere şi a termiei în Municipiul Ploieşti, o comisie tehnică cu sprijinul experţilor externi, desemnată să evalueze starea instalaţiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate. În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producţie fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operaţiunii de reparaţie a singurei surse de producţie a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar şi realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza municipiului Ploieşti, începând cu data de 1 august 2022, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile. SC Termoficare Prahova SA a adresat partenerilor din cadrul autorităţilor publice locale propunerea de a asigura, în perioada operaţiunilor de reparaţii, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajeră, prin închirierea şi instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte", se arăta în comunicatul operatorului.

În acest context, aproximativ 55.000 de apartamente, respectiv circa 130.000 de ploieşteni, nu beneficiază de apă caldă în această perioadă, afectate de această sistare a furnizării fiind şi spitalele.

"Este inadmisibil, ca în secolul XXI, să existe asemenea oameni, care nu pot face lucrări de mentenanţă, în condiţii de confort pentru ploieşteni, şi care nu se gândesc că lasă fără apă caldă Maternitatea sau Spitalul de Pediatrie", a transmis Primăria, luni, într-un comunicat de presă.

Astfel, afectate de măsura sistării furnizării de apă caldă sunt Spitalul de Pediatrie Ploieşti, dar şi unele secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), respectiv sediul central, situat în nordul oraşului, Secţia de Boli Infecţioase şi Secţia de Obstetrică Ginecologie.

Managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica, a precizat, pentru AGERPRES, că celelalte cinci sedii ale unităţii sanitare au centrale proprii.

De asemenea, la Secţia de Obstetrică Ginecologie se încearcă punerea în funcţiune a unei instalaţii mai vechi pentru a asigura minimul necesar de apă caldă, însă lucrările vor dura câteva zile a spus Nica.

În aceste condiţii, primarul Andrei Volosevici a desemnat un reprezentat să verifice dacă se realizează lucrările de revizie, anunţate de societatea Termoficare Prahova SA, la CET Brazi, lucrări ce au condus la întreruperea furnizării apei calde în municipiul Ploieşti.

De asemenea, edilul vorbeşte despre "rea voinţă", spunând că are informaţii potrivit cărora ar mai exista un cazan funcţional care nu este însă folosit.

"Din păcate, municipiul Ploieşti nu poate face investiţii sau închiria soluţii termice alternative pentru că CET Brazi este în patrimoniul Consiliului Judeţean Prahova. Mie mi se pare că aceste măsuri sunt luate împotriva ploieştenilor. Chiar dacă jocul politic este împotriva mea, ca primar, de suferit au cei peste 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Am invitat şi săptămâna trecută conducerea ADI Termoficare Prahova, în speţă preşedintele Consiliului Judeţean Prahova - Iulian Dumitrescu şi directorul executiv al ADI Termoficare Prahova - Horia Tiseanu, la discuţii pentru a căuta soluţii viabile de a nu întrerupe furnizarea apei calde în oraş. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns invitaţiei noastre. Este simplu să spui 'avem încredere că va găsi Andrei o soluţie', dar este ca şi cum oricare dintre ploieşteni ar plăti reparaţiile în casa vecinului. Noi trebuie să găsim o soluţie legală de a rezolva situaţia, iar cea mai simplă ar fi ca reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova să execute această reparaţie pe banii judeţului, pentru că CET Brazi, subliniez din nou, este în patrimoniul Consiliului Judeţean Prahova. Totodată, am solicitat Veolia Energie să ne precizeze în ce condiţii a fost predat CET Brazi Consiliului Judeţean Prahova şi dacă existau probleme în funcţionarea acestui cazan. Din informaţiile pe care le deţinem noi ar mai fi un cazan funcţional, dar, doar din rea voinţă, acesta nu este folosit", a declarat Volosevici, conform unui comunicat emis de primărie.

Primarul a solicitat convocarea, în regim de urgenţă, a Comitetului Director şi a AGA ADI Termoficare Prahova, arată sursa citată.

Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.

Licitaţia a fost organizată, după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te