Anomalie: Suceava nu mai are locuri la ATI, dar e în scenariul verde

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.03.2021 - 23:54
Anomalie: Suceava nu mai are locuri la ATI, dar e în scenariul verde. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Județul Suceava raportează, marți, cea mai mică rată de infectare din țară, alături de județul Harghita, de 1,06 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Cu toate acestea, potrivit datelor DSP Suceava, la spitalul județean nu mai sunt locuri libere la ATI.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Marți, 23 martie, în județul Suceava au fost raportate 82 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, incidența în județ fiind în creștere – de 1,06 la mie. Pentru ziua de marți, nu avem date despre numărul testelor efectuate, însă, pentru zilele anterioare, sunt disponibile datele publicate de Ministerul Sănătății pe date.gov.ro.

Conform datelor anunțate de Prefectura Suceava și citate de presa locală, marți erau internați, în spitalele din județ, 249 de pacienți cu COVID, iar la ATI nu mai erau locuri libere la spitalul județean, fiind internați 18 pacienți. În tot județul mai erau două locuri libere la ATI la Spitalul Municipal Rădăuți, iar pentru pacienții COVID care nu au forme care să necesite intubare sunt 168 de locuri libere COVID și 67 în zona tampon.  

Citește și: Situație critică: doar 89 de locuri pentru pacienții COVID mai sunt disponibile la ATI în toată țara

Situația pe spitale în județul Suceava, conform comunicatului Prefecturii din 23 martie:

- 143 de pacienți cu COVID internați în Spitalul Județean Sf. Ioan cel Nou din Suceava, dintre care: 7 cu forme ușoare, 86 cu forme medii, 32 cu forme severe, iar 18 cu forme grave și sunt internați la ATI – 7 dintre ei ventilați non-invaziv și 6 intibați ventilați invaziv. Spitalul Județean mai avea 55 de paturi libere pentru pacienții cu COVID și 47 în zona tampon, precum și 243 de paturi pentru pacienții non-COVID. La ATI nu mai erau locuri libere pentru pacienții cu COVID, dar erau ventilatoare libere – 5 pentru pacienții cu COVID.

- La Spitalul Municipal Rădăuți, erau internați 40 de pacienți cu COVID, dintre care 8 cu forme grave, la ATI fiind disponibile două locuri libere.

- La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, sunt internați 18 pacienți cu COVID, dintre care 10 cu forme grave, aici fiind libre 17 locuri în sectorul COVID.

- La Vatra Dornei, sunt internați 27 de pacienți cu COVID, 17 cu forme medii și 10 cu forme grave, nefiind locuri libere pentru pacienții cu COVID.

- La Gura Humorului, sunt alți 17 pacienți cu COVID internați, dintre care 11 cu forme medii, fiind libere 32 de locuri, iar la Spitalul Boli Cronice Siret, sunt patru pacienți cu forme medii, fiind libere 21 de locuri.

Citește și: Efectele „psihozei Groșan”: pacienți COVID care nu pot respira vin la Urgențe și refuză oxigenul

Testele PCR variază de la 54 la 660/zi, cazurile noi - de la 34 la 79 

În 22 martie, pentru județul Suceava au fost raportate 35 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, incidența pentru ultimele 14 zile fiind de 1,03 la mie. Potrivit data.gov.ro, în 22 martie, în județul Suceava s-au efectuat 611 teste PCR și 291 de teste rapide. La ATI erau internați 18 pacienți cu COVID.

În 21 martie, județul Suceava a raportat 34 de cazuri noi de infectare cu COVID, fiind raportată o incidență de 1,04 la mie, fiind efectuate 54 teste PCR și 205 teste rapide. La ATI, erau internate 20 de persoane.

În 20 martie, județul Suceava raporta 79 de cazuri de COVID și o incidență de de 1,04 la mie pentru ultimele 14 zile, fiind efectuate 231 de teste PCR și 142 de teste rapide. La ATI erau internate 20 de persoane.

În 19 martie, Suceava a raportat 66 de cazuri noi și o incidență de 1,01 la mie, fiind efectuate 660 de teste PCR și 361 de teste rapide, iar la ATI erau internate 18 persoane.

Citește și: Cazul pacienților legați de pat la Sibiu: DSP spune întâi că nu sunt probleme, apoi dă amenzi

Medicul Andreea Moldovan: Este nevoie de o testare mai abundentă

Luni, medicul infecționist Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat că  „judeţele cu testare redusă sunt cele în care nu ştii ce se întâmplă. Populaţia din acele judeţe este, de fapt, o populaţie neinformată şi faţă de care nu se pot lua anumite măsuri”. 

Totodată, medicul a subliniat că este nevoie de o testare „mai abundentă decât acum, pentru a avea o imagine mai bună asupra a aceea ce se întâmplă în țară. Știm că se fac PCR-uri și capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală, avem testele de antigen rapide care sunt disponibile și care pot să fie folosite începând cu luna decembrie și sunt cu valoare diagnostică, pentru diagnosticul pozitiv. Și cu toate acestea, oamenii se testează destul de puțin și ezită de multe ori să facă acest test care de multe ori le salvează viața. Dacă știm ce se întâmplă, dacă știm că e COVID, atunci și persoana respectivă poate să ia și măsurile de sănătate publică necesare. (…) Dorim să facem testarea mult mai accesibilă și săptămâna aceasta sperăm să iasă un nou ordin în acest sens prin care oamenii să aibă acces mai ușor la testare”. 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te