Angela Merkel: Între 10.000 şi 40.000 de afgani rămaşi în ţară au dreptul să vină în Germania

DE Daniel Toșa | 31.08.2021 - 15:58
Angela Merkel: Între 10.000 şi 40.000 de afgani rămaşi în ţară au dreptul să vină în Germania/FOTO: dw.com

Guvernul de la Berlin estimează că în Afganistan se mai află între 10.000 şi 40.000 de afgani care lucrează pentru organizaţiile internaţionale de dezvoltare şi care au dreptul să fie evacuaţi în Germania dacă se consideră în pericol, a indicat marţi cancelarul Angela Merkel.

SHARE

Vorbind într-o conferinţă de presă la Berlin în prezenţa omologului său austriac Sebastian Kurz, Angela Merkel a menţionat că majoritatea celor care au colaborat cu forţele armate şi de poliţie germane se află deja în afara Afganistanului, dar că, întrucât ajutorul pentru dezvoltare furnizat acestei ţări nu a fost stopat, numeroşi membri ai personalului local în domeniu au rămas în ţară.

În ciuda plecării ultimilor soldaţi americani în cursul nopţii de luni spre marţi, Germania nu a renunţat, potrivit cancelarului, să extragă afgani, atât pe cei care au colaborat cu armata germană în timpul intervenţiei occidentale, cât şi dintre cei angajaţi de organizaţiile umanitare.

Citește și: SUA au folosit o rachetă specială Hellfire „ninja” în atacul aerian din Afganistan

„În acest moment ne concentrăm pe personalul local, şi nu este vorba despre 300 de oameni, ci probabil mai degrabă despre 10.000-40.000 de oameni, şi va trebui să vedem câţi dintre ei vor să plece din ţară şi câţi nu”, a explicat şefa guvernului german. „Aşa cum am văzut, nimeni nu ia cu uşurinţă decizia de a-şi părăsi ţara”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Aeroportul din Kabul este „într-o stare precară”

Referitor la aeroportul internaţional din Kabul, cancelarul a afirmat că acesta „este de o importanţă existenţială pentru Afganistan pentru că, fără el, nu poate ajunge niciun ajutor medical sau umanitar, ceea ce înseamnă că el este de cea mai mare importanţă pentru acţiunea Naţiunilor Unite”, notează AFP.

Responsabili americani au recunoscut că aeroportul se află într-o stare precară, partea esenţială a infrastructurii sale de bază, în special turnul de control, fiind avariată sau distrusă.

Citește și: VIDEO Alunecarea de teren care împiedică deschiderea autostrăzii Sebeș - Turda. 5 ani întârziere

Merkel a mai spus că Germania este pregătită să ofere asistenţă tehnică pentru ca aeroportul din Kabul să rămân operaţional.

În prezent au loc discuţii cu Turcia pentru ca aceasta să furnizeze asistenţă atât în materie de securitate, cât şi de mentenanţă.

Talibanii au insistat că intenţionează să păstreze deschis aeroportul civil, dar, fără garanţii reale de securitate, companiile comerciale nu vor veni la Kabul.

Talibanii au mai dat asigurări că afganii care dispun de paşaport şi de viză vor fi liberi să plece din Afganistan sau să vină în ţară, promisiuni puse însă la îndoială de numeroşi afgani şi observatori, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.