Economistul Andrei Caramitru: 2019, anul falimentului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.02.2019 - 15:07

Economistul Andrei Caramitru susține că anul 2019 va fi anul falimentului, marcat de un dezastru economic. Acesta susține că problema constă în faptul că bugetul a fost construit pornind de la costuri.

SHARE

„Cifrele nu mint. Și sunt necruțătoare. 2019 este anul dezastrului economic generalizat, organizat și executat de PSD. Haideti sa ne uitam pe cifre. Budgetul a fost construit pornind de la costuri. Cu creșteri uriașe de salarii in zona bugetară (peste 20% in medie) și cu investitii incerte sau absurde : grădinițele lui Tiriac sunt acolo, autostrada Moldova nu, vor sa crească sumele către TelDrumuri sufocand cu costuri uriașe singurele motoare ale economiei (orașele mari)” susține economistul într-o postare pe pagina de Facebook. 

Andrei Caramitru spune că cifrele au fost puse „din pix”, creșterea economică preconizată de guvern fiind imposibilă. 

„Ca sa le iasă cifrele, au pus din pix o creștere a veniturilor de 13% : 5.5% creștere economică, 2.8% inflație, restul venind dintr-o ipotetică colectare mai buna și probabil taxe suplimentare. Și prin magie deficitul este sub 3%. Care este realitatea ? Veniturile nu au cum sa crească cu 13%. Este imposibil. Creșterea economică va fi mult sub 4% din 2018 (Europa este deja aproape de recesiune tehnica). Dacă am fi avut un guvern performant, aveam șansa sa atingem poate 2.5%. Acum - in special după OUG-ul fiscal, sectorul privat a fost lovit brutal - creditarea și investițiile vor scădea, salariile și locurile de munca in cel mai bun caz vor stagna”, contiună economistul.

Potrivit acestuia, cu o creștere a veniturilor de 2%, vorbim deja de 67 miliarde RON deficit (7% din PIB, deficit care nu poate fi gestionat „nici dacă taie masiv investițiile și introduc taxe in plus. Sumele sunt mult prea mari. Și nu poate fi finanțat (deja bancile au oprit creditarea statului). Singura soluție pentru ei este tiparnița - de exemplu o devaluare a leului cu cel putin 10-15%”.

Citește și alte analize de Andrei Caramitru:

 Economistul Andrei Caramitru: Cum a măsluit guvernul cifrele din buget

„De ce a fost, de fapt, 2018 un an foarte prost pentru Dragnea”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.